A Népszava szerint szinte csak különgéppel repült köztársasági elnökként Novák Katalin

Megosztás

Eddig mindössze egyszer utazott menetrend szerinti repülőjáraton az államfő.

Tizenkilenc repülős útjából mindössze egyszer utazott menetrend szerinti járaton Novák Katalin államfő – derült ki a Népszava közérdekű adatigényléséből. Ez az egy alkalom akkor volt, amikor szeptemberben Londonba utazott II. Erzsébet brit királynő temetésére.

Mint arra a Telex szemléje is rámutat, a lap cikke némileg saját magának is ellentmond, amikor később azt írja: egy alkalommal „honvédségi géppel utazott a Vatikánba, visszafelé azonban – a törvényi előírásoknak nem éppen megfelelően – a fapados WizzAir menetrendszerinti járatát használta.”

Azt a kérdést, hogy a többi tizennyolc alkalommal Novák milyen repülővel utazott, „a hivatal elegánsan kikerülte” – írja a lap, hozzátéve: „ha nem valamelyik NER-oligarcha gépét vette igénybe, csak a Honvédség »nem kormányzati« repülői jöhetnek szóba”. A lap rákérdezett a honvédelmi tárcánál a köztársasági elnök repülőhasználatára, de válaszokat nem kapott.

A Népszava az államfői hivataltól annyit tudott meg, hogy Novák utazásaira 449,3 millió forint áll rendelkezésre, melyből december közepéig „27 128 257 forint került kifizetésre”. A lap szerint „ebben az összegben szinte biztos, hogy nem lehetnek benne azon az alkalmak, amikor honvédségi repülőt használt”.

Novák tavaly december közepéig Lengyelországban, Romániában, Németországban, Csehországban, Lettországban, Brazíliában, Portugáliában, a Vatikánban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Horvátországban, Koszovóban, az Egyesült Királyságban, Máltán, Franciaországban, Izraelben, Ukrajnában és Irakban járt hivatalos úton a Sándor palota közlése szerint. A lap megjegyzi: a felsorolásból kimaradt egy szlovéniai és egy szerbiai út.

via Népszava, Telex

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek