Nemcsak Miskolcon történt baleset a tűzijátékok miatt, 137 helyen volt szükség beavatkozásra

Megosztás

Majdnem 200 segélyhívás érkezett a hatóságokhoz, ebből 137 igényelt beavatkozást. A legkomolyabb probléma éppen Miskolcon történt még este.

A tűzoltókra 48 esetben volt szükség tűz miatt, további 89 alkalommal műszaki mentést igénylő helyszínre hívták őket.

A tüzek többségét természetesen tűzijátékok okozták, ezek miatt 37 tűz keletkezett szilveszter éjszaka. A műszaki mentések egy részének is a petárdázás, tűzijátékozás volt az oka.

Erdőkertesen például egy tűzijáték miatt megriadt kutya kerítés és fal közé szorult, a kiérkező tűzoltók szabadították ki a rémült állatot. Budapest XXII. kerületében szintén beszorult két nagytestű kutya, egyikük magától ki tudott szabadulni, a másikat a tűzoltók mentették ki egy családi ház garázsa és kerítése közötti húszcentis résből.

A legkomolyabb tűzeset Miskolcon történt. Itt este fél nyolc körül egy tízemeletes társasház harmadik emeleti lakása gyulladt ki, ami miatt negyven lakónak kellett átmenetileg elhagynia az épületet, közülük többen a helyszínre irányított melegedőbuszban várták, hogy hazatérhessenek.

A tűzoltók rövid időn belül megfékezték a lángokat, majd átvizsgálták az épületet és átszellőztették a füsttel érintett lakásokat. A tűzzel érintett lakás lakhatatlanná vált, a három lakó rokonokhoz került, öt ember szenvedett füstmérgezést. A tüzet egy erkélyre esett tűzijáték okozhatta.

Szintén erkélyre esett tűzijáték okozott kisebb tüzet Orosházán és Budapest XI. kerületében. Nagybajomban egy tíz, Bonyhádon pedig egy húszméteres tujasor gyulladt ki tűzijátékok miatt. Ezek mellett nyolc esetben különálló tuják gyulladtak ki országszerte, de volt ahol bokor, vagy fatuskó égett.

Két helyen autó égett tűzijátékok miatt: egy szétbontott autó gyulladt ki egy családi ház udvarán Kecskeméten, a lángok még a közeli családi ház oldalára is átterjedtek. Turán egy kocsi műanyag burkolata gyulladt meg. Bicskén, Újfehértón és Halásziban kocsibeálló égett a tűzijátékok miatt. Győrött két nagyobb méretű fóliasátor gyulladt ki – olvasható a közleményben.

Tíz esetben közterületen égő tűzijáték-maradványokhoz hívták a tűzoltókat, négy helyszínen pedig hulladéktárolók égtek a pirotechnikai termékek miatt.

Szilveszter éjjel sem csak tűzijátékok okoztak persze tüzet: fél kilenckor egy ház melletti fatároló lobbant lángra a Nógrád megyei Márkházán, a tűz részben a házra is átterjedt. A tüzet feltételezhetően elektromos zárlat okozta, ezért a ház elektromos hálózatának átvizsgálásáig az épület öt lakója rokonokhoz ment.

A szabolcsi Kék településen egy családi ház kéménye gyulladt ki. A tűzoltók eltávolították az izzó, parázsló részeket, de házat így már nem lehetett fűteni, így annak lakóját a szomszédok fogadták be.

Szintén el kellett hagynia otthonát egy idős embernek a zalaszentiváni Kisfaludpusztán. Itt a szén-monoxid-érzékelő jelzett be este hét körül, a mérést a tűzoltók műszeres mérései is megerősítették, ezért kellett a lakónak átmenetileg új helyre mennie. (via Telex)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek