Elkészült Magyarország boldogságtérképe: Borsodban az egyik legelégedetlenebbek az emberek

Megosztás

2021 után a Pénzcentrum idén is elkészítette a Nagy Boldogságtesztjét, hogy megtudjuk, hogy érzik magukat valójában a magyarok. Már a tavaly, azaz a 2021-es évünk sem volt mentes a bonyodalmaktól, ám 2022-ban csőstül jött a baj: kezdődött a háborúval, folytatódott az energiaválsággal és a rohanó inflációval. Ilyen környezetben nem könnyű megőrizni optimizmusunkat, és ez meg is látszik, ha összehasonlítjuk a tavalyi és az idei válaszokat.

A kérdőívet pontosan 30 585 fő töltötte ki nagyjából hat hét leforgása alatt. Rövid kérdésekkel igyekeztek lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélet és persze az anyagi biztonság. 1-10-es skálán várták a válaszokat, ahol az egyes a legrosszabbat, a 10-es pedig a legjobbat jelölte.

Az Általánosságban hogy érzed magad a bőrödben? kérdésre a válaszok átlagosan az 5-ös érték körül mozogtak, tehát az emberek nagyrészt közepesen, se túl jól, sem túl rosszul érzik magukat, ám árnyalatnyi különbségek mégis vannak. E szerint hazánk legelégedettebb emberei Vas megyében élnek (5,6) pont, míg és Győr-Moson-Sopron, Pest megye és a főváros csak hajszállal marad el, itt az átlagérték 5,5 pont. A legboldogtalanabb honfitársaink pedig Nógrád, Borsod-Abaúj és Bács-Kiskun megyében élnek.

a

Iskolázottság szerinti  a legfeljebb alapfokú végzettséggel rendelkezők nyomtak a legnagyobb arányban 1-est, igaz, hogy arányaiban a 10-es is náluk fordult elő a legtöbbször. Ahogy pedig nő az iskolában töltött évek száma, úgy csökken az elégedetlenség, és a PhD fokozattal rendelkezők több mint fele a 7-est, a 8-ast, a 9-est vagy a 10-est jelölte be.

Életkor szerint az látszik, hogy a 25 év alattiak a legboldogabbak és a 64 év felettiek a legboldogtalanabbak: míg a fiatalok csupán 8,15 százaléka nyomott az egyesre, addig az idősek 14 százaléka. A 10 pontos értékelések között nincs ilyen eltérés.

Foglalkozások szerint a közmunkások és a munkanélküliek a legboldogtalanabbak és a vállalkozók, valamint a GYES-es szülők a legboldogabbak.

Anyagi helyzet

Senkinek sem kell sokáig magyarázni, mit jelent a 21, 5 százalékos infláció és a 40 százalékos élelmiszerinfláció: azt, hogy ennyivel élünk rosszabbul, mint egy éve.

Ennek köszönhetően a magyarok anyagi biztonságérzete a tavalyi 6,57-es szintről 4,8-ra zuhant.

A Pénzcentrum nem reprezentatív kutatásában összesen 30 585-en vettek részt, nagyobb részük, 56,2 százalékuk nő. Az életkori megoszlás szerint legnagyobb részük 34,9 százalékuk 41 és 55 év közötti, 25,1 százalékuk 64 év feletti, 18,9 százalékuk 25 és 40 év közötti, 18,5 százalékuk 56 és 64 év közötti és 2,6 százalékuk volt 25 év alatti.

Lakóhely szerint 26,6 százalékuk él a fővárosban, 14,2 százalékuk Pest megyében, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 5,1 százalékuk. A legkevesebb kitöltő Nógrád megyéből volt. 

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek