Elhunyt Pelé

Megosztás

Nyolcvankét éves korában, hosszú betegség után meghalt Pelé, a brazilok háromszoros világbajnok futballistája. Pelé 92-szer szerepelt a brazil válogatottban, összesen 77 gólig jutott, pályafutása alatt pedig 1363 mérkőzésen 1279-szer volt eredményes. A 20. század legjobb labdarúgójának választották, játéka milliókat nyűgözött le.

A futball első igazi világsztárja megszámlálhatatlan rekordot állított fel, a mai napig ő a legfiatalabb, aki nemcsak hogy pályára lépett, de be is talált világbajnoki döntőn, amikor 1958-ban 17 évesen játszott a svédek ellen 5-2-re megnyert fináléban, melyen ráadásul duplázni tudott, írta a telex.hu.

Az MTI azt írta, hogy Kely Nascimento csütörtökön Instagram-oldalán rövid bejegyzésben közölte, hogy édesapja – az évek óta különböző betegségekkel küzdő Edson Arantes do Nascimento – elhunyt.

“Végtelenül szeretünk, nyugodj békében!” – írta.

Pelé a Santosban mutatkozott be a felnőtteknél, majd vált világklasszis játékossá, a csapatot közel húsz évig, 1956 és 1974 között erősítette. Pályafutását a New York Cosmosban zárta le, amelyben 1975 és 1977 között három idényben is szerepelt. Klubjaival szerzett trófeái mellett legnagyobb sikereit a válogatottal érte el, amellyel 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben is világbajnok lett. Ez rajta kívül más labdarúgónak még nem sikerült.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az évszázad sportolójává választotta, míg a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) neki ítélte az évszázad futballistája elismerést, illetve 2014-ben a sportág nemzetközi szövetsége (FIFA) tiszteletbeli aranylabdásnak nyilvánította, amit aktív játékos korában brazilként még nem kaphatott meg.

Nyitókép: Pelé az 1970-es világbajnokság döntőjében – Fotó: AFP

Kapcsolódó cikkek