Ismétlés három év után? Rengeteg Covid-fertőzött érkezett Olaszországba, gócponttá válhat

Megosztás

Három évvel ezelőtt is ugyanez volt a forgatókönyv, Kínából indultak a bajok, majd Európában először Olaszországra terjedt át a koronavírus-járvány, a hatalmas gócpontok pedig természetesen néhány héttel később fokozatosan a többi országot is elérték.

Kötelező koronavírus-tesztet vezetnek be Olaszországban a Kínából érkezők számára, miután az utóbbi napokban, a milánói Malpensa repülőtéren az ázsiai országból érkezők körében végzett tesztek közel fele pozitív lett.

A helyzetről szerdán Orazio Schillaci olasz egészségügyi miniszter tájékoztatta az Ansa hírügynökséget amikor elmondta, folyamatosan figyelemmel kísérik a kínai járványhelyzetet. A miniszter baljós körülménynek nevezte, hogy Kínában nem elég hatékony vakcinákat alkalmaznak, illetve nagy arányban vannak a be nem oltottak, ezért olyan új koronavírus-változatok jelenhetnek meg, amelyek ellenállnak az eddigi vakcináknak.

Schillaci szerint mindezek egyelőre csupán félelmek, de hozzátette jelenleg Kínából érkező kevés információ azt jelzi, hogy az új, hatalmas fertőzési hullámot tápláló változatok ugyanazok, amelyek egy ideje keringenek világszerte.

Jelentősen növekedett a vírusfertőzések száma azt követően, hogy Kína részben a gazdaság működésének helyreállítása érdekében, részben az országos tüntetési hullám hatására enyhítette a koronavírus miatt korábban bevezetett korlátozásokat. (via Telex)

Kapcsolódó cikkek