Újra Csányi Sándor a leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc visszacsúszott a harmadik helyre

Megosztás

Az idén a választásokon is induló Gattyán György a negyedik pozíciót foglalja el.

Az 50 leggazdagabb magyar listáját idén – 2017 óta először – az OTP elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor vezeti. A növekedés motorja – írja a Forbes – idén nem is a piacvezető magyar bankcsoport volt, amely az ukrán háború, a különadók, a kamatemelési ciklus és a felvásárlások miatt igen izgalmas éven van túl, hanem Csányi Sándor élelmiszeripari cégcsoportja, a Bonafarm, de az üzletember érdekeltségébe tartozó Budai Egészségközpont is megduplázta értékét az elmúlt évben. Csányi vagyonát a Forbes 541,6 milliárd forintra teszi 2022 végén az egy évvel ezelőtti 467,9 milliárd után. Most először fordul elő tehát, hogy egy magyar magánszemély vagyona meghaladja az 500 milliárd forintot – emeli ki a Forbes és az azt szemléző HVG.

Csányinál is jobban, több mint 182 milliárd forinttal tudta növelni vagyonát, és került fel a lista második helyére Felcsuti Zsolt, az MPF Holding vezetője. Az elsősorban ipari befektetésekben érdekelt üzletember 468,6 milliárd forint felett rendelkezik a Forbes becslése alapján.

Amíg Felcsutinak idén minden bejött, nem volt ennyire szerencsés az elmúlt években üstökösként az élre törő felcsúti vállalkozófamília, Mészáros Lőrinc és családja, akiknek az együttes vagyonát a lap 436,5 milliárd forintra teszi szemben az egy évvel ezelőtti 488,1 milliárddal. Ennek hátterében részben a korábban elsősorban építőipari érdekeltségekből álló portfólió átalakulása, részben a birodalom zászlóshajójának számító tőzsdei cég, az Opus tőzsdei vesszőfutása áll: a Forbes is kiemeli, hogy a cég részvényeinek árfolyama több mint 42 százalékot esett egy év alatt.

A gázszerelőből lett milliárdosnak nagyon szégyenkeznie azért nem kell, Csányival és Felcsútival ők hárman lehetnek részesei az amerikai Forbes dollármilliárdosokat soroló listájának.

Erről – és ezt tudjuk be a dollár szárnyalásának és a forint gyengülésének – éppen lecsúszott a magyar listán idén negyedik helyen szereplő Gattyán György. A LiveJasmin.com erotikus oldallal meggazdagodó, mára komoly IT-birodalmat felépítő üzletember idén leginkább azzal került be a hírekbe, hogy frissen megalapított politikai szervezete miniszterelnök-jelöltje volt az áprilisi országgyűlési választáson, de szép csöndben vagyonát is több mint 100 milliárd forinttal tudta növelni, a tavalyi 253 milliárdról 357 milliárdra.

További részletek a leggazdagabbakról a HVG.hu cikkében, a Forbes teljes listája pedig ezen az oldalon érhető el.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek