Újabb odúkat helyeznek ki az énekesmadarak számára Miskolcon

Megosztás

A téli madáretetés mellett az a legnagyobb segítség a madarainknak, ha megteremtjük számukra a lehetőséget a fiókanevelésre. Az odúk kihelyezése nélkülözhetetlen a környezetünkben élő madarak számára, mivel nagyon kevés a természetes odúk száma a lakott területeken, az odúlakó madarak száma viszont ehhez képest jelentős.

Ebben az évben Miskolc közterületein a Városgazda 100 darab madárodút helyezett ki a város különböző részein. 2023. március 15-ig pedig további 100 odú kap majd helyet a fákon. Az odúk méretét és a helyszíneket továbbra is a Magyar Madártani Egyesület Bükki Helyi Csoportjának javaslatára határozzák meg. – írja a miskolc.hu.

A Városgazda ezen kívül karban is tartja a fészkeket, rendszeresen takarítja, parazitamentesíti.

Tavasszal létrejött egy örökbefogadási program, amely lehetővé tette a város közterületein lévő fákra kihelyezett madárodúk örökbefogadását. Egy fészkelőhely ára tízezer forint. Ezzel a lépéssel az apró cinkefajok (barátcinege, kék cinege), és a nagyobb méretű énekesmadarak (széncinege, nyaktekercs, légykapó, csúszka) számát segíthetjük gyarapítani, mivel ezt az összeget újabb fészkelőhelyek legyártására fordítják.

Azoknak az örökbefogadóknak, akik idén lettek madárodú-tulajdonosok, és szeretnének jövő évben is azok maradni, célszerű a napokban elvégezniük a tagság megújítását a https://miskolczoo.hu/orokbefogadas-madaroduk oldalon.

Kapcsolódó cikkek