Tállai szerint több mint 4500 családnak vonták vissza a CSOK-támogatását, mert nem született gyermekük

Megosztás

Ha az egyéb okokat is beszámítjuk, akkor közel 6000 ez a szám.

November végéig idén közel 33 ezer, a családi otthonteremtési kedvezménnyel (CSOK) kapcsolatos szerződést kötöttek meg, mondta Tállai András államtitkár a Világgazdaságnak. Az érintettek mintegy fele használt lakás megvásárlásához vette igénybe az állami támogatást, majdnem kilencezren új lakást szerettek volna venni, 8500-nál is többen pedig a falusi CSOK különféle lehetőségeivel éltek. Az idei adatok megközelítik a tavalyi rekordértékeket: 2021-ben negyvenezren igényelték a támogatást.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy 2015. július elseje óta az ideiekkel együtt közel 217 ezer szerződést kötöttek meg.

A gyerekvállalásra egy gyerek esetén négy, kettőnél nyolc év áll rendelkezésre. Új lakás építése, illetve vásárlása esetén – a meglévő gyerekeket is figyelembe véve – a harmadik gyermek megszületésére tíz évig van lehetőség. „Miután a CSOK 2015-ös indulása óta még csak hét év telt el, ez idáig az egy gyermek vállalásához megadott négyéves határidő telt le” – mondta az államtitkár.

2015. július 1. és 2018. július 31. között megkötött, egy gyermek vállalásáról szóló támogatási szerződések közül új lakás építése, vásárlása kapcsán 670, használt lakás vásárlása, bővítése esetében 3850 szerződésnél nem született meg a vállalt gyermek. Egyéb feltételek nem teljesítése miatt 1292 esetben vonták vissza a CSOK-támogatást. Tehát összesen 5812 családnak kell visszafizetnie a támogatást.

Tállai szerint fontos azonban, hogy még ebben az esetben is van lehetőség fizetési halasztást vagy részletfizetést kérni a jogszabályban meghatározott esetekben.

Forrás: Világgazdaság, 444.hu; Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek