A Spar a legzöldebb hipermarket az országban

Megosztás

A Greenpeace az elmúlt években több országban is megvizsgálta és értékelte az élelmiszer-kiskereskedelmi láncokat három szempont alapján: csomagolásmentes termékek száma, újratöltés lehetősége, műanyag zacskó helyettesítése többször felhasználható alternatívával.

Idén első alkalommal Magyarországon is elvégezték ezt a felmérést a kilenc legnagyobb, hazánkban jelenlévő élelmiszerláncban. A kutatás két módszerrel történt: egyrészt a Greenpeace Magyarország aktivistái 2022. július 1. és augusztus 1. között helyszíni felmérést végeztek a kilenc élelmiszerlánc harminchat hazai üzletében. Másrészt a környezetvédő szervezet közvetlenül az élelmiszerláncokat is megkereste egy kérdőíves kutatással, hogy saját adatokat szolgáltathassanak. – írja a Greenpeace.

Több üzletlánccal kapcsolatban kellemeset csalódtak a Greenpeace aktivistái. A Spar üzleteiben rengeteg terméket találtak újratölthetőként, az Auchanban hálózati szinten megtalálható a visszaváltható ásványvizes csomagolás. A Tesco a működésükből származó hulladék 82 százalékát újrahasznosították az előző évben, ez majdnem 124 tonnát jelent. A csomagolásmentes zöldségek és gyümölcsök a Lidlben érhetőek el a legnagyobb választékban, a Spar és az Auchan pedig már nem adott ingyen műanyag zacskót, csak lebomlót pénzért.

A legjobb eredményt azonban a Spar érte el.

Kép forrása: greenpeace.org

Kapcsolódó cikkek