Gyáva vidék – Artzt Tímea írása

Megosztás

Kétségbeesés és bénultság uralkodik a vidéki iskolák tantestületeiben. Miközben elviselhetetlen a morális nyomás, hogy a sztrájk hatástalansága miatt a polgári engedetlenség eszközével éljenek, aközben a pedagógustársadalom nagy része nem engedheti meg magának azt a lépést, amelyért 13 bátor budapesti tanár az állásával fizetett.

A vidéki pedagógusok egzisztenciális kiszolgáltatottsága olyan nagy, hogy már néhány fizetés nélküli nap is jelentős anyagi kiesést jelent számukra, miközben lényegében semmit sem ér, hiszen meg kell tartani a tanórák felét, végzősök esetén az összeset, továbbá biztosítani kell a diákok felügyeletét.

Ilyen feltételek mellett a polgári engedetlenség az egyetlen hatékony lépés: ekkor a tanár nem felügyel, nem tart órát, nem kap fizetést, csak az állását kockáztatja. 

Többszöri polgári engedetlenségre hivatkozva rúgtak ki budapesti tanárokat 2022. szeptembere és decembere között. Először a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból öt főt; majd hatot a Karinthy Ferenc Gimnáziumból és egyet-egyet az Eötvösből és a Vörösmartyból. Utóbbi már ravasz hatalomtechnikai lépés volt, hiszen többeket ugyanannyi szabálysértés után is meghagytak az állásukban, néhányakat viszont kiemeltek.

Ezek után az engedetlenkedési akciók vidéken szórványosak maradtak, a fővárosban gyarapodtak. A 2022. december 8-i országos sztrájk idején már egyre inkább a fővárosra és az egyházi iskolákra korlátozódtak. Az egyházi gimnáziumok megsúgták a tanáraiknak, hogy tartózkodni fognak az elbocsátásoktól.

Az állásvesztés lehetőségétől a vidéki tanárok megrettentek, jobban, mint a fővárosiak, hiszen mögöttük a főváros ellenzéki kerületeivel szemben nincs védőháló: se önkormányzat, se (szak)szervezet, se civil segítség. Míg a fővárosiak mögött szimpatizánsok tömegei (október 23-án 80.000 tüntető) álltak, addig vidéken mindössze a FIDESZ-szavazók és a támogatók párszáz fős köre.

Fontos adalék a pedagógustársadalom kollektív gyávaságának megértéséhez, hogy a tantestületek több mint kétharmada 45, 50, 60 év fölötti, és nem éppen forradalmár.

Vidéken a munkahelyek száma korlátozott, a gondolkodásmód szintén, így még nehezebb ellenállónak lenni, pláne télen, egy gazdasági válság közepén.

Összességében azonban látszik, hogy az elégedetlenség egyre szélesebb körű, még a kormánypárti szavazok körében is. A közoktatás ügyében utoljára 2022. május 18-án nyilatkozó Pintér Sándor belügyminiszter 2022. december 16-án köznevelési konzultációra hívott többszáz tanárt és intézményvezetőt, ennek helyszíne a Nemzeti Közszolgálati Egyetem volt. Az esemény inkább eligazításra hasonlított – mint ahogy azt Pintér mindjárt felszólalása elején jelezte.

Kapcsolódó cikkek