Az EU Orbán támogatásával új szankciókat fogadott el Oroszország ellen

Megosztás

A tervek szerint idén utoljára ültek össze december 15-én az uniós állam- és kormányfők, hogy a kényes politikai kérdésekben egyezkedjenek. Az Európai Tanács papíron nem döntéshozó, de az itt kötött alkukhoz tartani szokták magukat a miniszterek, amikor szavaznak. Az ülés végére az Oroszország elleni kilencedik szankciós csomagról és a magyar EU-pénzeket is érintő intézkedéscsomagról is megegyezés született.

Az ülés egyik legfontosabb nyitott kérdése az volt, el tudják-e fogadni a kilencedik szankciós kört, amin a találkozóval párhuzamosan a nagykövetek dolgoztak, és végül sikerült megegyezni, amit „nagy örömmel” jelentett be Charles Michel. A szankciókra még hivatalosan rá kell bólintania a tagállamoknak, írásbeli eljárás után hozzák azokat nyilvánosságra várhatóan pénteken.

Az eredeti javaslat szerint legalább kétszáz személyre és szervezetre, például az orosz fegyveres erők tagjaira, a védelmi ipart támogató vállalatokra, politikusokra, pártokra, civilek elleni orosz rakétatámadások, ukrán gyermekek és mezőgazdasági termékek elrablásának felelőseire vezettek volna be korlátozásokat.

A listáról már korábban lehúzatott néhány nevet Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, Az EUobserver az ülés előtti napon arról írt, hogy a magyar kormány további három nevet próbált leszedetni, de ezt volt, aki késeinek érezte, mert már az előkészítő miniszteri és nagyköveti üléseken is meg lehetett volna ezt tenni.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke már az ülésre érkezve közölte, hogy nem feltétlenül csak Magyarország, hanem több tagállam tartja fel a szankciók elfogadását. A legnagyobb vita a műtrágya körül alakult ki. Az uniós szankciók alól már eddig is kivételt kaptak az élelmiszerek és a műtrágya, de az ilyen termékekben utazó oligarchák és cégeik listázása az egyik tábor szerint ahhoz vezethetne, hogy ezek az áruk a kikötőkben maradhatnak. A másik oldal hangadója Lengyelország volt, amely szerint így csak kijátszhatóvá tennék az intézkedéseket. A keménykedők mellé állt Ukrajna is, amely Twitteren kérte, hogy ne puhítsák fel a szankciókat.

Ennek ellenére az EUobserver úgy értesült, hogy hat műtrágyagyárost leszedtek a listáról. Köztük van Dmitrij Mazepin, aki az Uralkali nevű vállalatával korábban a Haas Forma-1-es csapatot szponzorálta, és a fia is ott versenyzett, amíg meg nem váltak tőle és fel nem mondták a céggel kötött megállapodást nem sokkal az orosz invázió kezdete után.

Politico szerint a már meglévő szankciók meghosszabbításánál a tervezett egy év helyett a magyar kormány csak felet akart, és végül ebben is állapodtak meg.

Orbánék üdvözölték a szankciók megerősítését és az olajársapkát

Az ülés végkövetkeztetésében olvasható megállapítások szerint az Európai Tanács, így a többi uniós kormány- és államfő között Orbán Viktor miniszterelnök is „üdvözli az EU korlátozó intézkedéseinek megerősítését Oroszország ellen”, beleértve a kilencedik csomagot és a „nemzetközi olajársapkát”.

A szöveg azt is leszögezi, hogy az EU „kész folytatni a korlátozó intézkedések megerősítését”.

Forrás: Telex.hu

Kapcsolódó cikkek