Újraindul a lillafüredi kisvasút

Megosztás

Már ezen a hétvégén, szombattól utazhatunk vele, komoly felújításon esett át az összes szerelvény és szinte a teljes pályaszakasz.

Újraindul a forgalom a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton december 17-től, szombattól, Miskolc-Dorottya utca és Garadna állomások között – írja csütörtök reggeli közleményében a kisvasutat is üzemeltető Északerdő Zrt.

Pintyili Gergely üzemigazgató elmondta, az újraindítás azért lehetséges, mert a 2020-ban kezdődött komplex felújítás a végéhez ért, már csak kisebb javítások vannak hátra, amelyek a menetrend szerinti közlekedés beindítását nem akadályozzák.

A menetrend szerinti járatokon felül december 17-én és 18-án, valamint 25-én és 26-án elindul a Lillafüredi Fényvonat is: ezeken a napokon kora este karácsonyi díszbe öltözött szerelvényekkel lehet majd utazni. A szerelvények feldíszítésében részt vett a korábbi Mikulásvonatokat üzemeltető Diósgyőrért Közhasznú Alapítvány is – tette hozzá.

A vonatok újraindulásával egy időben megnyílik Lillafüreden a tóparti sétány, amit a munkavégzés idejére zártak le. A LÁEV járatai január 8-ig naponta, négy vonatpárral közlekednek, majd tavaszig csak hétvégéken és ünnepnapokon. Az érvényes menetrend és a Fényvonattal kapcsolatos tudnivalók elérhetők a www.eszakerdo.hu honlapon.

Az újraindulással a LÁEV történetének legnagyobb fejlesztése fejeződött be. A milliárdos nagyságrendű munkák során gyakorlatilag a teljes vasúti infrastruktúra megújul. A beruházás a kormány által indított kisvasútfejlesztési program I. ütemének részeként valósul meg: ennek keretében összesen 6 hazai kisvasút pályáját és – vasutas szakszóval – gördülőállományát fejlesztik. (Minap)

Kapcsolódó cikkek