Fidesz-taktika: még hitelt felvenni sem enged a kormány az ellenzéki önkormányzatoknak

Megosztás

Rengeteg ellenzéki vezetésű önkormányzat hitelkérelmét utasították el Orbánék az elmúlt hetekben. Miskolc szerencsére kivétel, bár nagy kár, hogy az önkormányzatok szándékos kivéreztetése miatt egyáltalán szükség van ilyenre.

Csaknem 30 milliárd forint értékben, összesen 29 önkormányzatnak enged hitelt felvenni, kölcsönügyletet kötni a kormány – némelyiknél még garancia- vagy kötelezettségvállalást is tesz mellé a kabinet egy friss, keddi kormányhatározat szerint. Egy másik határozat pedig három önkormányzat cégeinek engedélyez szintén hitelfelvételt, további mintegy 9,4 milliárdos értékben.

Ami viszont feltűnő, hogy kormányhatározatokhoz mellékelt lista alapján a legnagyobb összegű kérelmeket mind elutasította a kormányzat, holott ez az állami költségvetésnek nem járna kiadással. Még inkább szembeötlő, hogy mindkét elutasított nagy összegre az ellenzéki irányítású, Karácsony Gergely vezette Budapest nyújtott be kérelmet. Így a Fővárosi Önkormányzat nem vehet fel 32,4 milliárd forint hitelt és a közlekedési cége, a BKV sem kapott engedélyt egy 30 milliárdos hitelre.

Az önkormányzati lista 49 tételes, de van olyan település, amely többször is szerepel rajta, így például Mindszent 12 tétellel van fent a listán, de a jóváhagyott összegek egyenként kis tételek, 58,5 millió forint összértékben. A legnagyobb engedélyezett összeg Debrecené: a kormánypárti vezetésű város 10 milliárdnyi hitelt vehet fel, méghozzá a többséggel ellentétben nem fejlesztésre, hanem működés finanszírozására, ráadásul kormányzati kezességvállalás mellett, ami szintén ritka.

A lista szerint Budapesten kívül három önkormányzat kérelmét utasították el. Így Gödöllőét is, amely a 495 milliós kölcsönt óvodai korszerűsítésre költötte volna – a várost 1990 óta Gémesi György vezeti, aki a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökeként is gyakran kritizálja az Orbán-kormányt. Szintén nem vehet fel 139 milliós hitelt Ópusztaszer, ahol 1998 óta a független Makra József a polgármester. Nagykanizsa 673 milliós kérelme sem kapott zöld utat – ez az egyetlen kormánypárti vezetésű, elutasított önkormányzati kérelem.

Az önkormányzati cégek listáján az első Miskolc, ahol a város két különböző cége jut 3 tételben összesen 6 milliárd forintnyi hitelhez. (Hvg)

Kapcsolódó cikkek