Mi lesz a Diósgyőri várral? Kerekasztal-megbeszélés zajlott, Kiss János azonban meg sem jelent

Megosztás

A fideszes képviselő és egyben a projekt kormánybiztosa jó ideje semmilyen kérdésre és megkeresésre nem reagál, szó szerint elbújik a kérdések elől, nem lehet őt megtalálni az ügyben. Hogyan tovább a jó esetben félkész vár ügyében?

A Diósgyőri vár információs irodájában ülésezett a Köznevelési, Kulturális, Turisztikai, Ifjúsági és Sport Bizottság kedd délután. A helyszínválasztás nem véletlen, utolsó napirendi pontként ugyanis az emblematikus építmény fejlesztését övező polémiát tárgyalták meg az egybegyűltek.

Az apropót a „Diósgyőri Vár komplex fejlesztése” című projekt előrehaladásáról készített városházi beszámoló szolgáltatta. Az ülésen a polgármesteri hivatal pályázati főosztályvezetője felidézte a 2015 májusától íródó történéseket. Miklós Viktor részletes beszámolójából kiderült, hogy a kormány és az önkormányzat között megköttetett, a Modern Városok Programhoz kapcsolódó megállapodásban lefektetett kiadási tételek az elmúlt években folyamatosan duzzadtak, így az uniós és állami források csakhamar elégtelennek bizonyultak, a városvezetésnek önerőből kellett azt kiegészítenie.

Minthogy az is kiviláglott: jelenleg a legnagyobb kihívást a tornyok tavaly őszi statikai problémáinak felmerülése okozza, azok megerősítésére ugyanis közel kétmilliárd kellene még, ami komoly likviditási problémák elé állítja a beruházó önkormányzatot. A városháza – állítása szerint – hiába kereste meg a Miniszterelnökséget és a Pénzügyminisztériumot azon nyomban, a később kirendelt igazságügyi szakértő véleményének – mely szerint a beruházás elején még nem volt látható, hogy a tornyok meg fognak ingani – ellenére a kormányzat írásban eleddig még nem erősítette meg, hogy a tárgyalt támogatás megérkezik majd Miskolcra.

A források átcsoportosítása márpedig annyiban sem járható opció, hogy a várprojekt többi eleme egymásra épül: jelesül sem a Déryné-ház fejlesztése, sem az élménysétához szükséges eszközbeszerzés (ez utóbbiak már önmagukban szintúgy majdnem kétmilliárdra rúgnának) nem halogatható, mivel a kivitelezés során gépészeti megvalósításukban olyannyira összefüggenek, hogy a komplett beruházás turisztikai célját húzná keresztbe. Ilyen problematika még a vizesárok kiépítése is, ami nélkül a menekülőútként szolgáló hidak sem állhatnak fel, onnantól fogva pedig száznyolc főben maximalizálná a katasztrófavédelem a várban egyidejűleg tartózkodók létszámát. Miklós Viktor kifejtette: a kivitelezőt eddig ért hátráltatás miatt úgy tűnik, hogy 2024 második feléig semmiképp sem fog befejeződni a várrekonstrukció második üteme.

A kialakult kételyekkel és dilemmákkal, a projekt végeláthatatlanságával indokolta a bizottság elnöke, hogy a napirendi pont megtárgyalásához ennyire szélesre tárták kapuikat, és a fentiekben idézett szakértőkön túl a várépítésért korábban felelős kormánybiztost, jelenleg a terület országgyűlési képviselőjét, Kiss Jánost is invitálták a disputára.

– Neki kellene ezt az ügyet vinnie, ezzel ellentétben a tavaly év végén hozzá címzett levélre sem válaszolt, s azóta sem vett részt semmilyen kooperációban, így nem meglepő, hogy a bizottság meghívására sem reagált – összegzett Bazin Levente. Márpedig – tette hozzá – szerették volna, ha a bizottság, a város és a városlakók egy teljes, átfogó képet kapnak a Diósgyőri vár jelenlegi helyzetéről. További részletek a Minap.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek