Legkevesebb 30 év, amit a brutális sályi gyilkosra kiszabtak

Megosztás

Korábban feltételesen sem bocsátható szabadlábra. Különös kegyetlenséggel ölt meg egy asszonyt nyereségvágyból a rendkívül alacsony intellektusú férfi.

Minimum harminc év a sályi gyilkosság vádlottjának
A Miskolci Törvényszék kedden ítéletet hozott a 2020 januárjában, Sályban történt gyilkosság ügyében. A bíróság nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek T. Dávidot, akit B. Hajna néprajzkutató megölésével vádolt az ügyészség – írja az egyik mezőkövesdi Facebook-csoport.
A bíróság álláspontja szerint a vádlott 2020. január 29-én napközben alkoholt fogyasztott, azonban elfogyott a pénze, ezért elhatározta, hogy bemegy a sértetthez pénzszerzés érdekében, azt ígérve neki, hogy a tartozását később ledolgozza. A fiatal férfi január 29-én délután bekopogott a sértett sályi otthonába, kétezer forintot kért tőle, azonban a nő elküldte és az ajtó felé lökdöste. A vádlott azonban a sértettre támadt és az asszonyt egy 4-5 centiméter átmérőjű, nyolcvan centiméter hosszú karóval többször fejen ütötte olyan erővel, hogy a karó több darabra tört. Az ütések hatására a nő a padlóra zuhant, ott még a vádlott megrúgta. A férfi az eszméletlen sértett ujjain lévő három aranygyűrűt lehúzta, majd távozott a lakásból és az ékszekeret útközben értékesítette. A kapott pénzből alkoholt és cigarettát vásárolt. A sértett asszony koponyasérülései miatt a helyszínen elhalálozott. A vádlott tettét egyik ismerősének is elmondta aznap este, de a tette után körbejárta a rokonságot, ismerősi kört is, majd egy romos házban aludt.
A szakértők szerint a vádlott nagyon alacsony intellektusú, alacsony szintű empátiával rendelkezik, sekélyes és alacsony kötődésű, feszült helyzetben agresszív, számos személyiségzavarban szenved, de beszámítható.
A bíróság a vádlottat életfogytig tartó szabadságvesztésre, valamint 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A férfi legkorábban 30 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra.
A törvényszék a büntetés-kiszabás során enyhítő körülményként értékelte a vádlott beismerő vallomását, az időmúlást, és a kóros elmeállapotot el nem érő személyiségzavara. Súlyosító körülményként esett latba többszörösen büntetett előélete, az idős, védekezésre csekélyebb mértékben képes sértett sérelmére történt elkövetés, a gátlástalan, útonálló módon, brutálisan kivitelezett cselekmény, illetve az, hogy a férfi cselekményét felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt követte el. A társadalomra fokozottan veszélyes.
Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlott és hozzá csatlakozva az ügyvédje a férfi felmentését kérte. A vádlott korábban egyébként elismerte bűnösségét, majd mást nevezett meg tettesként, aki cáfolta a vádlott állításait.

Kapcsolódó cikkek