Huszonhat éve nem látott infláció tarolja le hazánkat, az EU-ban minden más ország sokkal jobban teljesít

Megosztás

Magyarországon egy év alatt teljesen elszálltak az árak, az infláció szintén rekordmagasan. A gáz 124, a tojás 102, a kenyér 81 százalékkal drágult rövid idő alatt. De valahogy az EU többi tagországa ennél sokkal de sokkal kisebb inflációval és drágulással megússza a jelenlegi válságot. Ők vajon hogy csinálják, hogy a “brüsszeli szankciókat” jóval kevésbé érzik meg?

Egészen elképesztő szinteken jár az inflációnk, novemberben már 22,5 százalékos volt a most kiadott adatok szerint, ez valószínűleg az EU legmagasabbja lesz, amint minden ország statisztikusai közzéteszik a saját számaikat.

De ha az alapszám mögé nézünk, még csúnyább dolgokat látunk. A Központi Statisztikai Hivatal 140 termékcsoportra bontja le az összes árut és szolgáltatást, ezeknek az árváltozásait súlyozva számolja ki az inflációt, mi most részletesen bemutatjuk ezeknek a drágulását. 

Kezdjük a legbrutálisabb drágulásokkal!

A lista élén a tankönyv áll, de ez igazából nem számít, ugyanis miután szinte minden általános- és középiskolai tankönyvet ingyenessé tett a kormány, a maradék nagyon kevésnek a 138 százalékos drágulását alig érzi meg valaki, ez mindössze 0,003 százalékos súllyal számít az infláció kiszámolásakor.

Annál nagyobb bajt mutat a lista minden más eleme: a vezetékes gáz és a tojás ára több, mint kétszer annyi, mint tavaly ilyenkor volt.

Mindez úgy történt meg, hogy épp egy hónapja, amint kiadták az előző inflációs számot, a kormány gyorsan reagált, pár órával az adat publikálása után árstopot hirdetett meg a tojásra (és a krumplira).

Összesen 22 olyan termék van, amelynek az ára legalább a másfélszeresére nőtt egy év alatt, és 39 olyan, ahol minimum egyharmados drágulás volt. Ebből a 39-ből 33 élelmiszer, 5 valamilyen háztartási energiahordozó, a maradék egy a tankönyv.

Az ételek elképesztő drágulása azt eredményezi, hogy még csak nem is lehet elbújni az infláció elől,

hiszen amíg mondjuk egy számítógép vagy egy bútor megvásárlását el tudjuk halasztani, ha nagyon muszáj, az evésre nem tudunk nem költeni. Ráadásul mivel több tucat élelmiszer ára száll el, még csak azt sem lehet mondani, hogy az egyéni ízlésen múlik, kinek a kedvenc ételei drágulnak nagyon.

Ami pedig a háztartási energiát illeti: jól látszik nem csak az, hogy a rezsiemelés megtette a hatását, hanem az is, hogy emiatt a helyettesítő termékek is drágulnak. A brikett és koksz ára majdnem megduplázódott, a tűzifáé 60, a széné 57,9 százalékkal nőtt, vagyis azért is egyre több pénzt elkérnek, hogy a gázáremelés elől más módon menekülhessen az ember.

Táblázatban is megmutatjuk a legjobban dráguló termékeket:

Menjünk tovább azokra a tételekre, amelyeknek a drágulása egyharmadosnál azért kisebb, de még így is átlag fölötti. Itt már megjelenik az ételek mellett egyre több tartós termék és a legnagyobbat dráguló pár szolgáltatás is. Látványos ezen belül az, hogy a lakásjavítás és az autók árai mennyire elszálltak. További részletek a Hvg.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek