Teljesen felújíthatják az Avason a távhővezetéket, 1,3 milliárdért

Megosztás

A már jó ideje elöregedett és egyre több hibával működő távfűtési rendszerre már nagyon ráfér a modernizálás. Ezt szeretné a MIHŐ megoldani a következő néhány évben.

A Velünk a Város önkormányzati képviselője, Szarka Dénes, Miskolc fejlesztési tanácsnoka felidézte, az elmúlt hónapokban számos meghibásodás történt az Avason, amely szolgáltatás kieséssel is járt annak ellenére, hogy a Miskolci Hőszolgáltató minden esetben igyekszik a lehető leggyorsabban és a lakosságnak legkevesebb kellemetlenséget okozva elhárítani a hibákat.

– A távhővezetékek átlagéletkora az egész városban meghaladja a negyven évet, az Avas egyes ütemében még ennél is idősebb, miközben a tervezett élettartalmuk 25 év. Elkerülhetetlen, hogy újabb és újabb hibák következzenek be. Az elöregedett vezetékek állapota folyamatosan romlik, a vezetékek meghibásodásának száma pedig évről évre emelkedik – hangsúlyozta Szarka Dénes. – Ráadásul a vezetékeket a nyári aszályos időszak is megterhelte. Az elmúlt évtizedek elmaradt fejlesztései miatt pedig most sorozatos hibákkal kell megküzdenie a távhőszolgáltatónak – tette hozzá.

Az aktuális gazdasági helyzet, az energiaárak ugrásszerű emelkedése miatt a Miskolci Hőszolgáltató Kft. is egyre nehezebb helyzetben van, saját forrásból alig van lehetőségük korszerűsíteni az elöregedett vezetékrendszert, ezért a cég minden pályázati lehetőséget igyekszik megragadni. 

– A Nemzeti Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség távfűtési rendszerek korszerűsítésére és fejlesztésére írt ki egy pályázatot, erre adta be a MIHŐ Kft. a saját projektjét. A beruházással az Avas nagy részét ellátó távhővezeték körülbelül egy kilométeres szakaszát tudná felújítani a szolgáltató. A projekt részeként négy korszerűtlen hőközpont felújítása, okoseszközökkel való ellátása, illetve a távfelügyeleti rendszerbe kapcsolása történhet meg. Ezáltal biztonságosabbá és takarékosabbá válik a fűtésszolgáltatás az itt élőknek – ismertette a fejlesztési tanácsnok. 

A pályázat pozitív elbírálása esetén a projekt megvalósítása 2024-ben kezdődhet el. A beruházás teljes becsült költsége 1,3 milliárd forint, a támogatás maximális mértéke pedig a költségek 50 százaléka, ezért a fejlesztés másik felét a városnak kell finanszíroznia. 

– A hálózat annyira elöregedett, hogy már olyan gerincvezetékeken is meghibásodások vannak, amelyek a teljes hőkörzeteket látnak el. A helyzet egyre inkább tarthatatlanná válik, ezért is nagyon fontos, hogy ez a pályázat megvalósuljon. Remélhetőleg ez meg fogja oldani hosszú távon a problémát, amit a gyakori meghibásodások jelentenek – zárta Szarka Dénes. (Minap.hu)

Kapcsolódó cikkek