Nagyon úgy tűnik, még inkább keresztbe tett a kormány a napelemeseknek

Megosztás

A szaldós elszámolást igen valószínű az új értelmezés szerint, hogy kicsivel több, mint egy év múlva teljesen el is felejthetjük, így pedig elképesztően hosszúra nyúlik az idő, mire egy ilyen beruházás megtérül bárkinek.

Bár a kormány korábban előszeretettel büszkélkedett a napelemes áramtermelő kapacitások bővülésének dinamikájával és a (már nem is annyira ingyenes) lakossági napelemes pályázatokkal, az utóbbi hónapokban mégis csak olyan intézkedéseket hoz, amelyek kedvezőtlen hatással vannak az ágazatra.

Előbb meghatározatlan időre felfüggesztették a háztartási méretű kiserőművek hálózati csatlakozásának lehetőségét, miközben húzzák az időt a lakossági napelemes pályázatok nyerteseinek kifizetésével, majd november közepén 10 évben maximalizálták a már jóváhagyott háztartási napelemes rendszerek esetében a szaldóelszámolás lehetőségét. Most azonban úgy tűnik, ez utóbbiról szóló rendelet valójában még inkább ellehetetleníti az ilyen berendezések megtérülését, legalábbis a iparági szereplők ezt jelezték a Portfoliónak.

A napelemesek számára kedvező szaldó elszámolás lényege, hogy az általuk felhasznált elektromosenergia-mennyiséget csökkenteni tudják a napelemeik révén a hálózatba betáplált elektromos energiával, és csak a különbség után kell megfizetniük a díjakat, az adott – általában egy éves – elszámolási időszak alatt. Ennek időtartamát szabták meg egy november 18-i rendelettel 10 évre, ami után mindenki bruttó elszámolásba lép majd át, aminek a részletei egyelőre nem ismertek.

A rendeletet a MANAP iparági egyesület szerint azonban úgy is lehet értelmezni, hogy a szaldó éves elszámolási időszak 2024. január elsejével mindenki esetében havi elszámolásra változik. Ez pedig tovább rontja az amúgy is egyre drágábban telepíthető napelemes rendszerek megtérülését. A lépés a 40 kW-os kapacitás alatti rendszerrel rendelkező lakossági felhasználók zömét értinti. Az éves elszámolásra az számíthat a továbbiakban, aki az úgynevezett “profilos elszámolásban” marad, de a lap szerint ezzel a lehetőséggel gyakorlatilag nem élhetnek majd a lakossági felhasználók.

Kapcsolódó cikkek