Elvesztette Ausztria a paksi bővítés miatt indított pert

Megosztás

Az Európai Unió Bírósága elutasította Ausztria keresetét, amelyben az osztrák állam azt kérte az uniós törvényszéktől, hogy semmisítse meg az Európai Bizottság döntését a paksi atomerőmű-bővítés jóváhagyásáról – közölte a testület.

Ausztria azért perelt, mert az Európai Bizottság 2017-ben engedélyezte Magyarország tervét, hogy két új paksi reaktor építésére szerződjön a Roszatommal. Az uniós testület akkor arra jutott, hogy ebben nincs tiltott állami támogatás, a támogatás összege ugyanis arányos a kitűzött célokkal, és nem haladja meg az elérésükhöz szükséges mértéket. Ausztria ezt a jóváhagyást támadta meg az uniós bíróságon.

„Ausztria a jelen ügyben nem hivatkozott az uniós jog egyetlen olyan megsértésére sem, amely a támogatott tevékenység, vagyis a nukleáris energia termelése folytán következne be” – áll a mostani elutasító ítéletben (amely pdf-ben itt olvasható).

Azt is hozzátették: a tagállamok szabadon határozhatják meg energiaszerkezetük összetételét, a Bizottság pedig nem követelheti meg, hogy az állami finanszírozásokat alternatív energiaforrásokhoz rendeljék. Ebben arra az osztrák érvre utaltak, amely szerint a támogatásban túlsúlyban vannak a káros hatások.

De még nem biztos, hogy itt vége is van az ügynek. A Népszava írt arról egy hete, hogy az osztrák környezetvédelmi ügynökség léphet most, egy jelentésében kétségbe vonta ugyanis, hogy a paksi telephely alkalmas volna egy atomerőmű építésére. Így már nem az állami támogatás miatt, hanem a környezeti károkkal érvelve támadhatják az uniós döntéshozatalban a magyar-orosz beruházást.

Forrás: HVG.hu

Kapcsolódó cikkek