Elhunyt Csapó Gábor

Megosztás

Az olimpiai bajnok vízilabdázót 72 éves korában érte a halál. Mészöly Kálmán után egy újabb legenda távozott.

Hetvenkét éves korában meghalt Csapó Gábor olimpiai világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, aki 272-szer játszott a válogatottban – írja az MTI. Csapót november elején szállították kórházba, és helyezték lélegeztőgépre, gyógyíthatatlan betegségben szenvedett, erről a Telex számolt be.

A Pasaréten felnövő Csapó a vízilabda előtt kipróbálta az asztaliteniszt, a teniszt, a focit is, minden sportágat szeretett, amelyikben ott volt a labda. A focit azért hagyta abba, mert egy edző a kicsiket előre vezényelte, a magasakat hátra, ő pedig a kapu előtt érezte jól magát, nem hátvédként. Egy focimeccsen tűnt fel Gyarmati Dezsőnek, meg is kérdezte tőle, aki a kapu előtt ilyen jól feltalálja magát, az miért csak bekkel az Újpestben. Az 1972-es olimpiára nem vitték ki, pedig már akkor ott volt a válogatott közelében. Ahogy Gyarmati lett a kapitány, számított rá, és az 1973-as világbajnokságon úgy is kellett neki, hogy akkor jogi tanulmányai miatt éppen a másodosztályú Szegedben játszott. (Később átjelentkezett az ELTE jogi karára.) A vb egyik hőse lett, a szovjetek elleni döntő fontosságú 5–4-es győzelemből három góllal vette ki a részét.

Szegedről nem Újpestre, hanem a Vasashoz igazolt a Budapestre visszatérésekor, mert ott az az olimpiai bajnok Rusorán Péter volt akkor az edző, akit nagyon tisztelt. Úgy tartotta, hogy ő csak szereti a pólót, Rusorán viszont egyenesen imádja, és napi 24 órán át képes róla beszélni egyfolytában. 1974-ben már az angyalföldi klub tagjaként nyert Európa-bajnokságot, az 1976-os olimpián pedig már megkérdőjelezhetetlen volt a helye, az olimpiai bajnok csapat centere lett Szívós István mellett. A Vasasban kötött örök barátságot Faragó Tamással, akinek a kapu előtti kiszolgálásában elévülhetetlen érdemeket szerzett. Együtt indították pólósulijukat, ahol a később olimpiai bajnok testvérpár Varga Dániel és Varga Dénes is bontogatták a szárnyaikat.

A Vasassal kétszer nyerte meg a BEK-et, 1986-ig játszott a válogatottban, utolsó évében már a Palermo játékosaként. Edzői pályafutását Olaszországban kezdte, itthon a Vasas, az Újpest és a Ferencváros edzője is volt, a 2000-es évek elején hagyta abba, utána jogi végzettségét kamatoztatta. Lánya, Zsófia is jogi végzettséget szerzett, és Los Angelesben tanít.

Kapcsolódó cikkek