Schmuck: a 27. klímacsúcs egy elvesztegetett esemény volt

Megosztás

Néhány nappal ezelőtt ért véget a 27. klímacsúcs, mely az európai zöldek szerint a klímaváltozás szempontjából egy elvesztegetett esemény volt, és a klímavédelem szempontjából az elmúlt év is annak tekinthető. Kisebb lépések és eredmények ugyan születtek a klímacsúcson, de összességében nem történt előrelépés, mondta el Schmuck Erzsébet a magyarországi zöldpárt, az LMP társelnöke. 

Az egyetlen előrelépés pénzügyi téren történt, ugyanis a fejlődő országok, és a klímaváltozás iránt nagyon érzékeny országok régóta követelik, hogy létrejöjjön egy úgynevezett globális veszteségek és károk alap, melyből azok az országok kapnának támogatást, melyeket a klímaváltozás leginkább sújt. Az LMP javasolja a magyar kormánynak is egy ilyen, nemzeti alap létrehozását, hiszen hazánkat is sújtja az éghajlatváltozás, elég csak a nyári aszálykárokra gondolni, ismertette Schmuck. Az LMP társelnöke elmondta, hogy pártja dolgozik egy ilyen alap kidolgozásán. 

A zöldpolitikus ismertette, hogy sem az éghajlatváltozási célok szigorítására, sem a fosszilis energiák gyorsabb ütemű kivezetése kapcsán nem történt érdemi előrelépés az egyiptomi klímacsúcson. Hozzátette: az elmúlt egy évben a magyar kormány sem tett semmit a klímaváltozás ellen, hiszen a Fidesz-KDNP továbbra is tiltja a szélenergia használatát, ellehetetlenítette a napelemek felhasználását, így a megújuló energiák aránya nem javult hazánk energiafelhasználásában, ezen túl a zöldterületek védelme sem biztosított, elég csak a fakivágásokra gondolni – tette hozzá Schmuck. Az LMP Zöld Konzultációt kezdeményezett a kormány nemzeti konzultációjával szemben. Az eddigi eredmények alapján pedig az látható, hogy a magyar emberek szerint is tenni kell a klímavédelemért, és sokkal nagyobb teret kell adni a megújuló energiáknak. 

Mivel a kormány semmit sem tett az éghajlatváltozás megfékezéséért, ezért az LMP – Magyarország Zöld Pártja törvénymódosításokat nyújt be a klímatörvényhez. A zöldek szigorítanák a klímacélokat, 2030-ra nem negyven-, hanem hatvan százalékos szén-dioxid csökkentési célt kell kitűzni, illetve nagyon komoly előrelépés szükséges a megújuló energiák területén. A klímasemlegességet pedig 2040-re kell megcélozni, 2050 túlkésőn van, mondta el Schmuck. Az LMP azt várja a kormánytól, hogy az éghajlatváltozás területén tegyen végre érdemi lépéseket, hiszen ez a magyar emberek érdeke. 

Kapcsolódó cikkek