A kormány hozzányúl az eddig működő napelem-rendszerhez is, sokan repülhetnek a kedvezményes visszatáplálásból

Megosztás

Már az sem mindegy, hány évvel ezelőtt telepítette valaki saját napelem-rendszerét, a kedvező, szaldó elszámolásban nem biztos, hogy sokáig maradhatnak bizonyos családok. Újabb eleme derült ki a fideszes megszorításoknak.

Múlt pénteken jelentek meg a Magyar Közlönyben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) rendeletei és rendeletmódosításai, amelyekből kiderül, mikor vezeti ki a napelemesek szaldó elszámolását a kormányzat.

A napelemesek számára kedvező szaldó elszámolás lényege, hogy az általuk felhasznált elektromosenergia-mennyiséget csökkenteni tudják a napelemeik révén a hálózatba betáplált elektromos energiával, és csak a különbség után kell megfizetniük a díjakat, az adott – általában egy éves – elszámolási időszak alatt.

A MEKH rendelete értelmében, amit a Villanyautósok.hu szúrt ki, minden, már korábban a hálózatra kötött (vagy 2024-ig még ráköthető) ilyen rendszer az üzembe helyezését követően

tíz évig maradhat benne a szaldós elszámolásban.

Akik 2014 előtt telepítettek napelemes rendszert, és azóta nem bővítették, azok már a 2024-es éves elszámolást követően az új, bruttó elszámolásként is emlegetett rendszerbe kerülnek át (ide egyébként bárki átléphet). További részletek a Hvg cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek