Már nem csak álom, megépítették a Földes gimnázium tanulójának LEGO-csocsóasztalát

Megosztás

Kétéves korában kezdett legózni Fehérvári Donát, az általa tervezett, az építőjátékból megálmodott csocsóasztal pedig világhírre tett szert, ezzel is öregbítve Miskolc hírnevét.

Fehérvári Donát alig 2 esztendős volt, amikor belevágott a legózásba, de nem ám holmi bumfordi kockás Duplóval kezdte az építgetést, hanem egy normál méretű elemekből összeállítható postás repülővel. Azóta elröppent 15 év, és Donát a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanulójaként ma már nemcsak épít, hanem tervez is legókat, amelyek tervrajzait néhány euró ellenében bárki megvásárolhatja.

Történetünk azzal kezdődött, hogy a Lego tavaly kiírt egy sport tematikájú pályázatot, amelyre bárki nevezhetett valamilyen a sporthoz kötődő tervvel. A miskolci fiatalnak ennek kapcsán azonnal egy csocsóasztal jelent meg a fejében, majd pedig az ötletet tett követte, és elkészült a dániai építőelemekből összeállított asztali foci szett.

Donát terve a család és az ismerősök nagy örömére megnyerte a pályázatot, és a Lego bejelentette, hogy piacra is dobja az egyedi csocsóasztalt. Az eredeti terveken azonban módosítani kellett, a prototípus ugyanis túl nagy méretű volt, és nem biztosított tökéletes játékélményt.

Az ebből befolyó összegből általában új szetteket vásárol magának a tinédzser, aki 7 és 9 éves öccseivel együtt leginkább a Technic sorozatú komolyabb Legók összeállításában leli örömét. Donát nagy kedvence a 3778 elemből álló új Ferrari Daytona SP3, illetve az a novemberben forgalomba került Lego csocsóasztal, amelynek megalkotásához neki is volt köze. További részletek a Hvg.hu cikkében olvashatók.

Kép: Hvg

Kapcsolódó cikkek