A Fidesz-szavazók fele azt hiszi, a kormány nem szavazta meg a szankciókat

Megosztás

Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos társadalmi véleményeket vizsgálta a Political Capital friss kutatása. Ebből az látszik, hogy hat a magyar társadalomra a kormány szankcióellenes kampánya. A felméréshez az adatfelvételt a Medián végezte október 15-21. között, 1002 fő telefonos megkeresésével.

Eszerint a magyarok többsége úgy véli, az Oroszország elleni szankciók az európaiakat jobban sújtják, mint az oroszokat, a földgáz világpiaci árának emelkedésért pedig többen teszik felelőssé a gázra nem is vonatkozó szankciókat, mint azt a tényt, hogy Oroszország szándékosan csökkentette az Európába irányuló gázszállítást.

Az összes megkérdezett 36 százaléka, a Fidesz-szavazóknak a fele tartja igaznak azt az egyébként hamis állítást, hogy „a magyar kormány nem szavazta meg a szankciókat”.

Azt viszont csak a válaszadók egyharmada tartja igaznak, hogy az élelmiszerárak emelkedését is elsősorban a szankciók okozzák. A fideszesek többsége nem is az inváziót indító Oroszországot okolja a háborúért, hanem első helyen az Egyesült Államokat, utánuk pedig a megtámadott Ukrajnát. A megkérdezettek 59 százaléka szerint a szankciók inkább az európaiakat sújtják, mint az oroszokat, 22 százalék gondolja úgy, hogy az oroszok érzik meg jobban a korlátozások hatását, míg 16% szerint a két fél egyformán.

A magyarok nagyobb része úgy véli, hogy Ukrajna veresége elkerülhetetlen, és hogy az ukrán lakosság védelme miatt is sürgető a minél előbbi békekötés.

Kapcsolódó cikkek