Rekordmagas a nyugdíjasokat sújtó infláció

Megosztás

A kormány mindig sikerként kommunikálta az apróbb nyugdíjemelgetéseket, ugyanakkor ha bárki utánaszámolt, akkor csak a bevallott infláció ennél jóval magasabb volt idén. Így könnyen kiszámolható, hogy az idei évben a nyugdíjak (különösen a kisnyugdíjak) vásárlóértéke borzasztó mértékben bezuhant.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint feltétlenül át kellene térni a havi nyugdíjemelésre az éves inflációkövetőről. A kormány most arra büszke, hogy pénteken utalják az emelt nyugdíjakat. A nyugdíjemelés 4,5 százalékos, idén összesen 14 százalékos.

Az összesített szemlélet elfedi a valóság tömegeket sújtó tényleges gondjait, elsősorban a medián nyugdíj összegénél (a novemberi emelés előtt pillanatnyilag 142 ezer forintnál) kisebb ellátásban részesülő több mint egymillió nyugdíjas súlyos megélhetési problémáit és a pillanatnyilag 100 ezer forintnál is kisebb összegű ellátásban részesülő 600 ezer nyugdíjas keserves gondjait

– írta blogján Farkas.

Az éves átlagos inflációt követő nyugdíjemelés nyugodtabb időkben működhet, amikor év közben mondjuk januárban 3 százalékos, decemberben pedig 5 százalékos az infláció, vagyis átlagban 4 százalékos emelést kaphatnak a nyugdíjasok, így decemberben sem érzik úgy, hogy rohamos tempóban romlik a pénzük.

Jelenleg azonban más a helyzet. Idén januárban 8 százalékos volt az infláció, októberben már 20 százalék fölötti, így utólag hiába kapnak 14 százalékos emelést, az csak nagyon távolról követi a pénzromlás ütemét. A havi emelés a valós inflációs helyzethez igazodna, és nem hónapokkal később, utólag korrigálnák.

A kormány a szokásos mutatványát adja elő, aminek lényege: az alultervezett infláció miatt utólag emelik a nyugdíjakat, azaz a nyugdíjasok hónapokig kevesebb pénzt kapnak, mint amennyi járna nekik, de a jól kommunikálható kompenzációval a kormány a segítségükre siet. Például januárban 5 százalékos emelést kaptak, aztán a választások előtt a Pénzügyminisztérium bejelentette: két lépcsőben nyugdíj-kiegészítés történik, az első júniusban, a második novemberben.

Ezt a 4,5 százalékos emelést kapják most meg az idősek, így az átlagos nyugdíj összege 167 ezer forintról 174 ezer forintra emelkedik. Miközben csak a kenyér ára szeptemberről októberre 6,1 százalékkal drágult egy hónap alatt, tehát az emelés ellenére még kevesebbet tudnak majd vásárolni. További részletek a 444.hu cikkében olvashatók.

Kérjük, hogy támogassa a megye független hírportálját, ezzel biztosítva egy utazó riportert, aki bemutatja a magyar vidék valóságát!

Kapcsolódó cikkek