Feladja Herszont az orosz hadsereg

Megosztás

Az orosz csapatok parancsot kaptak, hogy vonuljanak ki Herszon városából – írja a BBC.

Az Ukrajnában harcoló orosz csapatok főparancsnoka, Szergej Szurovikin tábornok közölte, hogy a város ellátásának fenntartása már nem lehetséges, ezért szükséges elhagyniuk a várost. Mindez azt jelenti, hogy az orosz erők teljesen kivonulnak a régiónak arról a részéről, ami a folyó nyugati partján fekszik.

A dél-ukrajnai Herszon az egyetlen olyan regionális központ, amelyet a februárban kezdődött háború óta az oroszok elfoglaltak.

Az ukránok augusztusban indított déli támadásának az egyik fő célja volt Herszon visszavétele, így ez komoly győzelem Kijev számára. A kivonulás azt is mutatja, hogy az orosz hadsereg jelenleg Herszonban nem képes felvenni a harcot az ukránokkal, nem mernek belemenni az utcai harcokba. Ennek oka az lehet, hogy a csapataik óriási veszteségeket szenvedtek, illetve a mozgosítottak harckészsége, morálja sem megfelelő.

Már az offenzívát megelőzően csapásokat mértek a folyó hídjaira, ezzel megnehezítették az orosz csapatok utánpótlását, de az oroszok azóta is próbálták megtartani a területet.

Kiemelt kép: Orosz katonák 2022. május 20-án a Herszon megyében lévő kahovkai vízerőműnél| Fotó:OLGA MALTSEVA | forrás:AFP

Amennyiben ön is hozzájárulna a független média fennmaradásához és a vidék valódi híreinek bemutatásához, kérjük erre a linkre kattintva támogassa munkánkat!

Kapcsolódó cikkek