Már zajlik a miskolctapolcai Csónakázó-tó iszaptalanítása

Megosztás

Ahogy a turistaközpont más részei is megújulnak.

Újabb lépéshez érkezett a Miskolctapolcai őspark rekonstrukciója, a múlt héten elkezdődött a Csónakázó tó iszaptalanítása. A munkálatokra azért van szükség, mert a tó az elmúlt évek alatt olyannyira eliszaposodott, hogy néhol már csak két méteres a víz mélysége, ez pedig már az élővilágot is veszélyezteti – mondta el a Minap.hu cikkében a polgármesteri hivatal pályázati főosztályának vezetője.

– Nem is csak az élővilágot, hanem önmagában a tónak a létét is, mert hogyha ezt még tovább halogatta volna az önkormányzat, akkor akár egy évtizeden belül megszűnhetett volna jelen formájában és egy mocsaras láp alakulhatott volt ki a helyén. Viszont azzal, hogy most az önkormányzat eltávolíttatja ezt a nagymennyiségű iszapot, így a tó az tulajdonképpen visszanyerheti a régi önmagát – hangsúlyozta Miklós Viktor.

Mint megtudtuk, a vízből nagyjából kétezer-ötszáz köbméter iszapot távolítanak el. Az üledék ugyanis a tó egyes pontjain az egy métert is eléri, így csökkentve a tó mélységét, ami most körülbelül két méter. A kiszippantott iszapot itt, a tapolcai nagyparkolóban, speciális paplanokon tárolják majd, melyek egyedül a vizet engedik át, amit a kivitelező vissza fog szállítani a tóba. Az iszapot pedig – magyarázta el Miklós Viktor – szikkasztás után elszállítják majd egy erre kijelölt helyre.

A szakember hozzátette, a folyamatok teljesen vegyszermentesen zajlanak, amennyire csak lehet, az élővilág megzavarása nélkül. A munkálatok során a Csónakázó-tó mellett, megszépülnek a sétányok és az Őspark jelentős része is. Felújítják a terület víz, szennyvíz és csapadékvíz-csatornáit, az elektromos hálózatot, új pavilonokat és utcabútorokat is telepítenek majd.

Kérjük, hogy támogassa a megye független hírportálját, ezzel biztosítva egy utazó riportert, aki bemutatja a magyar vidék valóságát!

Kapcsolódó cikkek