Az év végére teljesen eltűnhet a boltokból a magyar krumpli és hagyma

Megosztás

A magas energiaárak miatt sok hazai termelő inkább nem tárolná be télire a zöldségeket, hanem most túladna rajta, ami miatt az év végére gyakorlatilag eltűnhetnek a boltok polcairól a hazai gyökérzöldségek – írja a Világgazdaság.

A krumpli és a hagyma idei termése a generációk óta nem látott, de mostantól valószínűleg rendszeresnek számító aszály miatt amúgy is gyenge volt.

A krumplit és a hagymát egyszerű tárolókban körülbelül karácsonyig lehet úgy eltartani, hogy ne veszítsen a minőségéből. Aki annál tovább akarja tartani, annak speciális hűtőtárolóra van szüksége, amit viszont a jelenlegi energiaárak mellett nagyon drága üzemeltetni.

Ez ahhoz vezethet, hogy a magyar termelők többsége még most eladhatja a burgonyát és a hagymát, ami a következő két hónapban kerülhet a boltok polcaira. Ha azonban ez a mennyiség elfogy, akkor jövő év elejétől már főleg csak importzöldség lesz kapható a kiskereskedelemben. A szállítási költségek emelkedése miatt ez újabb drágulási hullámhoz vezethet.

Amennyiben ön is hozzájárulna a független média fennmaradásához és a vidék valódi híreinek bemutatásához, kérjük erre a linkre kattintva támogassa munkánkat!

Kapcsolódó cikkek