Washington: Moszkva nem tudott nyerni a csatatéren, ezért megpróbálja megfagyasztani Ukrajnát

Megosztás

Washington azzal vádolja Moszkvát, hogy mivel nem tudott nyerni a csatatéren, ezért más eszközökhöz fordult, és megpróbálja “megfagyasztani” Ukrajnát, írja a The Guardian. Mindezt arra reagálva közölték, hogy Oroszország ismételten rakétákkal és robbanó drónokkal támadta az ukrán energiainfrastruktúrát, miközben az ukrán csapatok előrenyomultak az ország keleti és déli részén.

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere pénteken a G7 oszágok külügyminisztereinek németországi találkozóját követően kijelentette, hogy Putyin orosz elnök úgy tűnik, úgy döntött, hogy ha nem tudja erőszakkal elfoglalni Ukrajnát, akkor megpróbálja másképp, fagyasztással behódoltatni. A világ leggazdagabb országainak vezető diplomatái megállapodtak arról, hogy milyen keretek között juttatják majd el segélyeiket Ukrajnának az oroszok által támadott infrastruktúra pótlására. Az Egyesült Államok a károk kezelésének lehetőségeit is vizsgálja.

Pénteken Volodimir Zelenszkij ukrán elnök energiaterrorizmussal vádolta az oroszokat. Elmondása szerint Ukrajnában 4,5 millió ember maradt áram nélkül Ukrajnában az energiahálózatot ért orosz támadások miatt. Oroszország azt követően indított nagyszabású offenzívát az ukrán energiaszektor ellen, hogy ismeretlen tettesek felrobbantották a Krímbe vezető hidat, az oroszok pedig akkor fokozták támadásaikat, amikor a nyugati hírszerzések jelentései szerint éppen Herszon városából vonultak ki a katonáik.

Az ukrán elnök arról számolt be, hogy az elmúlt egy hónapban az ország erőműveinek egyharmada megsemmisült, a kormány pedig kénytelen energiatakarékosságra inteni a lakosságot.

Forrás: HVG.hu

Kapcsolódó cikkek