Jó reggelt, Miskolc! – Szerdai időjárás, név- és születésnaposok, ezen a napon történt

Megosztás

Ilyen időre számíthatunk ma

Szerda reggel még sokfelé lesz borongós, párás, ködös, szürke az idő, helyenként szitálás előfordulhat. Napközben egy gyenge hidegfront hatására végre csökkenhet a ködös területek aránya, de Miskolcon is marad a sok felhő. Az északnyugati szél gyenge vagy mérsékelt marad, hajnalban 7-9-10 fok, délután 16-17 fok várható.

Heti horoszkóp

Kos: Ha a párod többet keres és ő kezeli a pénzt, ez sokat ronthat függetlenségeden. Ám a szerelem nem pénz kérdése, semmi köze sincs a csúf anyagiakhoz. A társaddal közös vállalkozásod is kritikus szakaszba lép, ráadásul előre nem látható fejleményekre, is fel kell készülnöd, amelyek arra kényszerítenek, hogy változtass terveiden.

Bika: Szerdán a munkahelyeden újdonság várható. Elsőre nem fog tetszeni, de idővel változhat a véleményed. Csütörtöktől szövetségeseket találsz, s kiderül, hogy hasonlóan gondolkodtok. A hétvége igencsak mozgalmasnak látszik. Azt sem tudod, hova kapkodj. Jól tennéd, ha nem vállalnád túl magad!

Ikrek: Szakmádban és a munkahelyeden kínos lenne a túl közeli kapcsolat egyik kollégáddal. Ám ha a kedvesed hűtlenkedik, bizonyítékokat kell keresned, amelyek ezt megerősítik. Nehéz napokat él át a munkahelyed is, és ha a fizetésed csak később érkezik meg, a késést nem számítógépes hiba okozza: az e-mailek nem csak hivatali pletykák.

Rák: Nem szeretnél egyedül lenni ezen a héten. Keresd olyan emberek társaságát, akik tisztelik az érzéseidet, miközben derűsen állnak hozzá mindenhez! Szerdától sem fog megszűnni a melankolikus hangulatod. Nem baj. De ne sajnáld magad túlságosan! November első hétvégéjén egyre jobban foglalkoztat a közelgő Karácsony…

Oroszlán: A hosszú hétvége második felvonása szerelmes hangulatban talál téged. Attól, hogy ősz van, még vágyhatsz a vérpezsdítő élményekre. Szerdán meglepően könnyen tudod felvenni a munka fonalát. Bizonyára lelkesít, hogy ez  most egy rövid munkahét lesz. A hétvégéd kiválónak ígérkezik a Kos holdnak köszönhetően, bár egy szombat éjjeli Vénusz-Uránusz szembenállás álmatlan forgolódást szimbolizál…

Szűz: Biztonságra, állandóságra vágysz, határozott elképzelésed van arról, mit vársz el a partneredtől, megbízóidtól és munkaadóidtól, de egyikük miatt hullámvasutazás lesz az életed. Ha céged az utolsókat rúgja, próbálj meg tisztán látni az adatok és számok között. Követeld meg a bizalmas információkat, iratmásolatokat, bizonylatokat, e-maileket!

Mérleg: Szerencsésnek érezheted magad, mert az a lelkesedés, ami a hosszú hétvége végét, a hét elejét jellemzi, kitart szerdán is. Sőt, mindazt, amire nem volt időd, kedved az elmúlt héten, szerdán előveheted, és megoldhatod pikk-pakk. Csütörtökön és pénteken az egészséged legyen a fókuszodban! Egyél, igyál vitamindús ételeket, italokat! Az első novemberi hétvége a szerelem jegyében telik…

Skorpió: Ezen a héten a munkahelyeden te leszel a legjobb munkaerő, végre értékelik sugárzóan éles és analitikus elmédet. Céged megmentése érdekes feladatnak ígérkezik, és még személyes hasznod is származhat belőle. Ám ha azt forgatod a fejedben, hogy el kellene válni, az ár, hogy lakás nélkül maradsz, magasabb a vártnál.

Nyilas: Magánéleti problémáiddal ne untasd munkatársaidat, akiket nem tudsz meghatni – nem hagyják magukat. A munkahelyeden viszont óvakodj attól, hogy áthágj néhány szabályt. Nem kellene alkalmi megrendeléseket elfogadnod, de új pozíciódhoz, amely rengeteg kihívást tartogat számodra, öltözz elegánsan.

Bak: Amilyen békésnek látszik a hét eleje, a hosszú hétvége második fele, olyan zavarossá válhat minden szerdától. Három nap alatt annyi feladatot kellene megoldanod, ami egy hétre is sok lenne. Ha felmérted, hogy ez lehetetlen, hagyd abba az idegeskedést! Ésszerűen kell áttervezned, átszervezned a munkádat. Jó lenne, ha nem dolgoznál a hétvégén. De ha másképp nem megoldható, áldozz be egy fél napot!

Vízöntő: Sok dicséretet és köszönetet kapsz a hét elején. Ez zavarba ejtő lehet számodra, már csak azért is, mert nem az elismerés bezsebeléséért tetted. Legyél magadra büszke! Csütörtöktől kedvező híreket kapsz a pénzeddel kapcsolatosan. Nem szabad elbíznod magad, és nem szabad túlzottan költekezned. Maradj megfontolt! Hétvégén spontán ötlettől vezérelve valaki meglepő programot ajánl neked…

Halak: Fáradtság uralkodhat el rajtad a hét elején. Nem lesz több energiád, ha lustálkodsz, inkább keress új impulzusokat! Szerdától lassan visszatér az életkedved. Csütörtökön és pénteken jó passzban leszel. Az is lelkesít, hogy ez egy rövid munkahét. Hétvégén nem szabad minden véleményt és kritikát komolyan venned. Máskülönben megint szerzel magadnak pár rossz hangulatú órát…

Ma őket ünnepeljük

Névnap

Achilles, Ahillész, Aténa, Aténé, Athena, Atina, Bató, Batu, Batus, Rátold, Tóbiás, Viktor, Vitéz

Az Achilles név eredete és jelentése

Az Achilles (ejtsd: ahilles) régi magyar férfinév. Az ógörög Akhilleusz (Aχιλλεύς) mitológiai névből származik, amelynek jelentése: „a kígyó fia”. A görög név latin formája Achilles (ejtsd ahillesz), amit a régi Magyarországon s-sel ejtettek ki, így a név ebben a formában honosodott meg a magyarban.

Az Achilles név jellemzése

Társaságkedvelőek, értik a tréfát, jókedvűek, segítőkészek. Megvetik az ügyeskedést és a törvénytelen dolgokat. Általában szerencsés kézzel nyúlnak mindenhez, s mert ők maguk is szívesen segítenek másokon, mindig akad, aki segít nekik.

Kutya névnap:

Balu, Töpi

Cica névnap:

Charlie, Jágó

Hörcsög névnap:

Sky, Hamuja

Születésnaposok

1830 – Divald Károly magyar fényképész, a magyar fényképészet úttörője († 1897)

1890 – Terescsényi György magyar író, költő († 1965)

1902 – Illyés Gyula Kossuth-, József Attila- és Baumgarten-díjas magyar író, költő, műfordító, akadémikus († 1983)

1918 – Terták Elemér magyar műkorcsolyázó, sportvezető († 1999)

1944 – Keith Emerson brit zenész, az Emerson, Lake & Palmer alapítója († 2016)

1946 – Görgényi István magyar vízilabdázó, edző

1955 – Frajt Edit magyar színésznő

1966 – David Schwimmer amerikai színész, producer, rendező

Erről híres a mai nap

Ma van halottak napja, az elhunytakról való megemlékezés napja

Ez a nap a D-Vitamin nap

Ezen a napon történt

1297 – III. András magyar király feleségének, Ágnes királynénak ajándékozza a Csák Mátétól visszafoglalt Pozsony vármegyét, annak összes váraival, falvaival és a vámjövedelmekkel együtt.

1503 – Kolumbusz Kristóf felfedezi Panamát, melyet Portobello-nak nevez el.

1598 – Sikertelenül fejezódik be Buda 1598. évi ostroma, Mátyás főherceg a rosszra fordult idő miatt elvonul seregével téli szállásra.

1657 – Török fenyegetés hatására az erdélyi rendek lemondatják a fejedelmi trónról II. Rákóczi Györgyöt, helyébe Rhédey Ferencet választják.

1705 – Megindul a második dunántúli hadjárat.

1765 – Mária Terézia magyar királynő Erdélyt nagyfejedelemséggé nyilvánítja.

1938 – Az első bécsi döntés, Csehszlovákia magyarlakta területeinek Magyarországhoz csatolásáról. (Lásd müncheni egyezmény).

1938 – Az első bécsi döntés kihirdetésének éjszakáján a nagycétényiek demonstrációt tartottak és másnap reggelre elűzték a csehszlovák hatalom helyi képviselőit. Külön tragédiájuk hogy a falu a következő év márciusi területcserékig nem kerülhetett vissza Magyarországhoz.

1944 – Kb. 2300 civil személyt gyűjt össze és hurcol el a szovjet Vörös Hadsereg Nyíregyházáról szovjetunióbeli lágerekbe.

1962 – Felavatják a Kab-hegyi televízióadót.

1977 – A Fekete-tengerben (Törökországnál) felfedezik a világ legnagyobb urántelepét.

2000 – Megérkezik a Nemzetközi Űrállomásra az első állandó személyzet, és azóta is folyamatosan laknak a fedélzetén.

Kérjük, hogy támogassa a megye független hírportálját, ezzel biztosítva egy utazó riportert, aki bemutatja a magyar vidék valóságát!

Kapcsolódó cikkek