Orbán: Újabb hatósági áras termékek jönnek

Megosztás

A háborúról, a gázhelyzetről és az árstopokról beszélt a miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádiós interjújából – a tanárok melletti tüntetésekről viszont egy szó sem hangzott el.

Mindenki idegesebb volt a szokásosnál a múlt heti uniós csúcson Brüsszelben – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban péntek reggeli adásában, amelyet a Telex szemlézett. A brüsszeli tárgyalóteremben is lehetett érezni szerinte, hogy minden országban nő a feszültség a magas energiaárak és az infláció miatt.

„A józan ész előbb-utóbb teret nyer” a miniszterelnök szerint, és mindenki belátja, hogy jobb lenne, ha nem lenne háború. Az orosz-ukrán háborúnak pedig úgy lehet véget vetni, ha tűzszünetet kötnek a felek, és tárgyalóasztalhoz ülnek. Vannak olyan hangok még Európában, amelyek azt mondják, hogy a háborút végig kell vinni, és az egyik félnek győznie kell, de ez azt jelentené a miniszterelnök szerint, hogy még hosszú évekig háború lenne Európa szomszédságában.

Arra számít Orbán, hogy a tűzszünet és a béketárgyalások mellett kiállók hangja a következő időszakban mindenhol erősödni fog Európában. Magyarországon meg eleve ez volt a kiindulópont szerinte, mert itt „józan emberek élnek”.

Orbán a gázhelyzetről is beszélt az interjúban. Mint mondta: lehet, hogy egész Európában kevesebb gáz van, mint amennyire szükség van, de azzal nyugtatott mindenkit , hogy ez nem érinti Magyarországot. A kormány ugyanis olyan hosszú távú szerződést kötött Oroszországgal, ami garantálja, hogy Magyarország gázellátása rendben legyen. Az Északi Áramlat vezetékét terroristák tönkre tették a miniszterelnök szerint, de a déli vezeték működik, és azt biztosítani is fogják.

A múlt heti uniós csúcson tárgyaltak a gázársapkáról, és az is szóba került, hogy az uniós tagállamok közösen vásároljanak gázt. A magyar kormány ebben azonban nem kíván részt venni, mert Orbán szerint ügyesebbek vagyunk a gázbeszerzésben, ha önállóan lépünk, mintha másokra várnánk. „Ma Magyarország el tudja látni magát gázzal, a nyugatiak meg nem. Miért kéne összeállni velük, hogy közösen szerezzünk be? Azzal mi csak rosszul járnánk.”

“Mindent meg kell tenni, hogy az inflációt csökkentsük” – tért át egy másik témára a miniszterelnök. A cél az, hogy 2023 végére egyszámjegyű legyen az infláció.

A miniszterelnök arról is beszélt az interjúban, hogy a következő hetekben lesznek újabb termékek, amelyek árát maximalizálni fogják.

Az Index ezzel kapcsolatban arról írt: háttérbeszélgetéseik alapján a tojás és a trappista sajt kerülhet árstop alá, de elképzelhető, hogy a kenyér, a burgonya, a száraztészta vagy akár a rizs lesz hatósági áras.

A szerdai kormányülésen arról is döntöttek, hogy kamatstopot rendelnek el november 15-től legalább fél évre. 7,7-8 százalékon állítják meg a kamatot, a különbözetet pedig a bankoknak kell fizetniük.

„Nem jó dolog, amikor így be kell avatkozni a gazdaság bonyolult szövetrendszerébe, de vannak olyan krízishelyzetek, amikor a nagy baj elkerülése érdekében ezt mégis meg kell tenni” – indokolta a döntést a miniszterelnök.

Forrás és további részletek: Telex.hu

Amennyiben ön is hozzájárulna a független média fennmaradásához és a vidék valódi híreinek bemutatásához, kérjük erre a linkre kattintva támogassa munkánkat!

Kapcsolódó cikkek