Húszezer ember megélhetése: a kormány segíthetne a Dunaferren, de úgy tűnik, egyszerűen nem akar

Megosztás

A többségi tulajdonos orosz és valamiért ebben az ügyben Gulyás miniszter úr felettébb kiemelte, hogy jogsértés nélkül nehéz lenne segítő kezet nyújtani az óriási gondban levő vállalatnak. Ráadásul közel sem a háborúval kezdődtek a Dunaferr gondjai, hanem jóval hamarabb. Itt mégsem láthattunk kormányzati segítséget.

Nem tudni, meddig húzható el a Dunaferr agóniája, legújabban egy egymillió dolláros végrehajtást rendelt el vele szemben a Székesfehérvári Törvényszék. Az évek óta zűrös helyzetben lévő gyárkomplexum esetében a konfliktus alapját az orosz többségi és az ukrán kisebbségi tulajdonosok között kell keresni, ugyanakkor mindent összevetve alapvetően a magyar acélipar sorsáról és nagyjából 20 ezer ember megélhetéséről van szó – írja az e heti HVG.

Szeptember végén Palkovics László meg is ígérte, hogy a kormány megvizsgálja, miként nyújthatna támaszt a magyar nehézipar egyre kaotikusabb körülmények közé süllyedő egykori fellegvárának, ám Gulyás Gergely már kevésbé tűnt optimistának.

Gulyás szerint eleve kétséges, hogy a kormány segíthetne-e jogsértés nélkül, ugyanis a gyár többségi tulajdonosát, egy orosz pénzintézetet szankciók alá vontak és ebben a helyzetben nem lehet tőle elvenni a céget. Ugyanakkor a Dunaferr gondjai nem a háborúval kezdődtek, megvoltak azok már bőven a járvány idején is, amikor a kormány kitalálta, hogy a vészhelyzeti felhatalmazás birtokában lehetősége van átvenni egy nagyvállalat irányítását, amennyiben a nemzeti érdek úgy kívánja. Aztán valamiért pont az orosz többségi tulajdonossal rendelkező Dunaferr esetében nem kívánta úgy a nemzeti érdek. (Hvg)

Kérjük, hogy támogassa a megye független hírportálját, ezzel biztosítva egy utazó riportert, aki bemutatja a magyar vidék valóságát!

Kapcsolódó cikkek