Putyin hadiállapotot hirdetett az annektált ukrán megyékben

Megosztás

Az orosz elnök a biztonsági tanács ülése után jelentette be, hogy hadiállapot vezet be Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zsaporizzsja megyékben, amelyeket Oroszország egy álnépszavazást követően önkényesen elcsatolt Ukrajántól. Ezzel a Kreml, és az orosz hatóságok által kinevezett hivatalnokok szigorúbban ellenőrizhetnek mindent a térségben.

Putyin közölte, hogy a négy régió Moszkva által kinevezett vezetői különleges biztonsági hatásköröket kapnak. A bejelentést akkor tette a biztonsági tanács élőben közvetített ülésén, amikor Moszkva éppen evakuálni készül 60 ezer civilet Herszonból, a város visszafoglalására irányuló várható ukrán lépés előtt.

A lépés előzménye ugyanis, hogy az ukrán csapatok az elmúlt hetekben az orosz annexió ellenére számos területet vissza tudtak foglalni Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régiókban, a szintén megszállt Herszont pedig várhatóan hamarosan elkezdi felszabadítani

Putyin szeptember végén írta alá a “csatlakozási szerződést” a négy megszállt ukrajnai régió vezetőjével. Az orosz elnök szerint Oroszország “nem fogja elárulni a felszabadított területek” lakosságát, mert az ott élő emberek “örökre állampolgáraivá váltak” Oroszországnak. Putyin akkor úgy fogalmazott: a népszavazásokon egyértelmű döntést hoztak a donyecki és a luhanszki “népköztársaságokban”, valamint Herszon és Zaporizzsja megyében, “a népek egyenlőségére és önrendelkezésének joga” alapján.

Kijev közben azzal vádolta Oroszországot, hogy “megpróbálja megijeszteni” a déli Herszon lakosait, miután Kreml-barát tisztviselők bejelentették a város evakuálását az ukrán ellentámadás miatt.

“Az oroszok hamis üzenetekkel próbálják megijeszteni Herszon lakosságát a város hadseregünk általi bombázásáról, és propagandamutatványt rendeznek az evakuálással is” – írta Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke a Telegramon.

Forrás: Euronews.com

Kapcsolódó cikkek