Néhány gondolat a diósgyőri járóbeteg szakrendelésről – Bartha György írása

Megosztás

Valaki azt mondta nekem, hogy nem az idén kezdődött. Már évekkel ezelőtt kimondták az illetékesek, hogy a vasgyári kórházba költöztetett járóbeteg szakrendelések sorsa meg van pecsételve.

Az ellátási terület nagy. Répáshutától egészen a Győri kapuig. Több tízezer embert érint.

Bár vannak, akik mást állítanak, ki kell mondani: a magyar kormány elhibázott központosító egészségpolitikájának esik áldozatul a vasgyári járóbeteg rendelés. Tudni kell, hogy a szakápolói személyzet itt rendelkezésre áll, de szakorvosból bizony hiány mutatkozik. Persze ez nem helyi specifikum, hanem országos probléma.

Beszéljünk arról is, hogy a szakellátást igénybe vevők átlag életkora bőven a nyugdíjas korosztály. Őket mindenkinél rosszabbul érinti majd a több utazás, több átszállás – ha a terveknek megfelelően a város távolabbi pontjaira helyezik át a szakrendeléseket.

A Vasgyárban a betegek eddig rövid időn belül kaptak időpontot a vizsgálatra, a központosított helyen már jó, ha csak pár hetet kell várni, de a több mint egy hónapos türelmi idő sem ritka.

Mindezek ellen tiltakoznak az emberek. Egy városrész tönkretételéről beszélnek. Azt hiszem teljes joggal.

A szakrendelő betegeire váró jövő rendkívül borús. Most mégsem erről, hanem a témához kapcsolódó sumákolásról beszélnék. Ugyanis ebben a történetben is az figyelhető meg, hogy a hatalom csendben, a lakosság teljes tájékoztatása nélkül akarja véghez vinni az egészet.

Felelős önkormányzati képviselő ezt nem hagyhatja szó és tett nélkül. Ez év nyarán a sajtó útján már egyszer kérdeztünk. Érdemi válasz nem volt, csak lózungok. Azóta már elköltöztették a nőgyógyászatot és az orr-fül-gégészetet. Elég tisztességtelen módszerrel.

Nincs más hátra: aláírásgyűjtéssel szeretnénk az érintett lakosok figyelmét felhívni, hogy ismét a fejük fölött döntenek olyanról, ami megnehezíti az életüket. Nem fogjuk hagyni, hogy megszűnjön a vasgyári járóbeteg szakrendelés, mert a képviselő eskünk arra kötelez minket, hogy segítsünk azokon, akik bíztak bennünk és megválasztottak minket.

Kapcsolódó cikkek