Teljes körű ellenőrzési eljárás alá vonja hazánkat az Európai Tanács

Megosztás

A jogállamisággal és a demokráciával kapcsolatos aggályok miatt döntött így a testület.

Magyarországon a jogállamiság és a demokrácia régóta fennálló problémái „továbbra is nagyrészt megoldatlanok”, írja az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) jelentetésében. A testület ezért megszavazta, hogy Magyarországot teljes körű ellenőrzési eljárás alá vonja – írta meg a 444.hu.

Jelenleg tíz ország áll teljes körű megfigyelés alatt. Ennek értelmében a PACE párbeszédet folytat a hatóságokkal, valamint rendszeresen értékeli, hogy a tagállam mennyire tartja tiszteletben az Európa Tanács kötelességeit és kötelezettségvállalásait. Ezenkívül a szervezet két megfigyelője rendszeresen meglátogatja az országot.

A Közgyűlés a George Papandreou és Eerik-Niiles Kross jelentésén alapuló állásfoglalásában kijelentette, hogy Magyarországon a kétharmados törvények széles körű alkalmazása „súlyosan korlátozza a politikai pluralizmust.”

A közelmúltban bekövetkezett jogi változások és a választási törvényekkel kapcsolatos problémák azt jelentik, hogy a jelenlegi választási keret „nem biztosít egyenlő feltételeket a tisztességes választásokhoz” – állapították meg a tisztviselők. A Közgyűlés emellett aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy az ország 2020 óta különleges jogrendet alkalmaz.

(444.hu)

Amennyiben ön is hozzájárulna a független média fennmaradásához és a vidék valódi híreinek bemutatásához, kérjük erre a linkre kattintva támogassa munkánkat!

Kapcsolódó cikkek