Orbán: Trump a béke reménye

Megosztás

Az ukrajnai háborúban a tűzszünetnek nem Ukrajna és Oroszország között kell létrejönnie, hanem az Egyesült Államok és Oroszország között, a hatalmi realitások alapján az amerikaiakkal kell tárgyalni – mondta Orbán Viktor kedden Berlinben a Cicero közéleti folyóirat és a Berliner Zeitung című napilap rendezvényén.

A miniszterelnök azt mondta, hogy a háborúnak az erőforrások adják a lényegét, és miközben az oroszoknak szinte korlátlan erőforrásaik vannak energia, katonák és emberi erőforrás terén, Ukrajnának csak azért van elegendő forrása, mert a Nyugat és az Egyesült Államok segíti.

Orbán azt is mondta, hogy Joe Biden amerikai elnök túl messzire ment, amikor a többi között háborús bűnösnek vagy tömeggyilkosnak nevezte Vlagyimir Putyin orosz államfőt. A béke reménye ezért szerinte Donald Trump korábbi amerikai elnök.

A miniszterelnök azt mondta, hogy az ukrajnai konfliktus kapcsán elsősorban a magyar érdekeket nézi, márpedig az ország az ukrajnai háború közvetlen hatósugarában él, emiatt erős fenyegetettségérzése is van. Úgy fogalmazott, hogy miközben Magyarország mindent megtesz a béke érdekében, nem hajlandó úgy segíteni az ukránokat, hogy közben tönkreteszi a magyarokat.

A berlini pódiumbeszélgetés után új értelmet nyer Orbán Viktor Twitter-posztja is, amit még a beszélgetés előtt tett ki, és amiben azt írta, „A Twitteren töltött első napom után csak egy kérdés jár a fejemben, hol van a barátom, Donald Trump?”

Forrás: Telex.hu

Kapcsolódó cikkek