Teherautóba rejtett bomba okozta a krími híd összeomlását

Megosztás

Szombat reggel hatalmas robbanás rázta meg a Krím félszigetet a Kercsi-szoroson át Oroszországgal összekötő 18 km hosszú hidat. Az első felvételeken látszott, hogy a 2018-ban átadott híd vasúti része lángokban áll, később pedig az is kiderült, hogy a párhuzamosan haladó közúti rész több szakaszon összeomlott.

Az orosz terrorizmusellenes bizottság szerint egy teherautóba rejtett bomba robbant fel, ami miatt hét, üzemanyagot szállító vasúti kocsi kapott lángra. A hivatalos jelentés szerint hárman haltak meg a helyszínen – közölte a Telex.

A híd egy időre az eredeti formájában minden valószínűség szerint használhatatlanná válik, ami jelentősen megnehezítheti a Krímben (és Dél-Ukrajnában) állomásozó orosz csapatok utánpótlását, hiszen nincs másik ilyen építmény, ami biztosítaná a Krím és az orosz szárazföld közötti közvetlen összeköttetést. A háborúban Oroszország arra használta a hidat, hogy felszerelést, lőszert és katonákat szállítson az orosz területekről a dél-ukrajnai harctérre.

Ez különösen nehéz helyzetbe hozhatja az amúgy is logisztikai problémákkal küzdő orosz hadsereget, főleg a közelmúltban történt ukrán ellencsapások tükrében. A kercsi hídnak a közúti része omlott be, egyelőre kérdés, hogy a vasúti szakaszon mekkora a kár. Ugyanakkor az orosz közlekedési minisztérium délután azt közölte, hogy a kercsi híd sértetlen sávjain újraindult az autók és buszok közúti forgalma, amit egyelőre a Krím és az orosz Taman-félsziget közötti átkelésre korlátoznak. Tehergépjárművekkel, tehát például katonai felszerelést szállító kamionokkal, vagy harckocsikkal nem lehet felmenni a hídra, ezeknek kompközlekedést szerveznek.

Kiemelt kép: Reuters

Amennyiben ön is hozzájárulna a független média fennmaradásához és a vidék valódi híreinek bemutatásához, kérjük erre a linkre kattintva támogassa munkánkat!

Kapcsolódó cikkek