Felrobbant a Krímet Oroszországgal összekötő híd – videó

Megosztás

Erős robbanás történt azon a hídon, amely a Krím félszigetet köti össze Oroszországgal. A közösségi médiában terjedő felvételek alapján a közúti híd megrongálódott, a vele párhuzamosan húzódó vasúti hídon pedig hatalmas lángokkal, fekete füsttel ég egy tehervonat:

BBC által idézett orosz állami hírforrások csak annyiról adtak hírt, hogy kigyulladt egy üzemanyagtartály, Kyiv Post ukrán portál orosz hírforrásokat idézva pedig arról, hogy az oroszok szerint autóba szerelt pokolgép robbant a hídon, helyi idő szerint szombat reggel 6 óra 7 perckor, és emiatt gyulladtak ki a szomszédos vasúti hídon haladó olajszállító vagonok.

Ezzel szemben Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó ukrán akcióra utalt, amikor azt írta a Twitteren, hogy:

“Krím, a híd, a kezdet. Mindent, mi illegális, el kell pusztítani, mindent, mint ellpotak vissza kell szolgáltatni Ukrajnának, minden, ami az orosz megszálláshoz tartozik, ki kell penderíteni.”

Guardian szemtanúk beszámolója alapján arról ír, hogy a robbanást kilométerekről is hallani lehetett. A felvételekről pedig az állapítható meg, hogy a híd közúti részének egy szakasza megsemmisült, de a szomszédos útpálya járhatónak tűnik. A beszámolók arra is felhívják a figyelmet, hogy a hídon nem látni rakétatalálatra utaló jeleket, vagyis nem kizárt, hogy valóban egy látványos szabotázsakció történt.

Az egyik felvételen látható, hogy közvetlenül a robbanás előtt több jármű – így egy teherautó – is halad a hídon amely úgy tűnik, hogy a robbanás középpontjában van. Az azomban nem látszik, hogy a robbanás a teherautóból indul ki vagy csak őt is eléri.

Orosz Telegram-csatornákon és a Twitteren közben olyan felvételek, terjednek, amint állítólag a robanás pillanata látható térfigyelő kamerákon keresztül:

A hidat 2018-ban személyesen adta át Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki pénteken ünnepelte 70. születésnapját. Ez a 19 kilométer hosszú átkalő biztosította az egyetlen szárazföldi összeköttetést a Kercsi-szoroson át Oroszország területe és a Krím-félsziget között. A híd építését a félsziget 2014-es megszállása után kezdték el, jelentősége részben szimbolikus, de fontos logisztikai kapcsolat Oroszország felé. A vasúti szakasz megrongálódásával a Krím felé mindössze egy vasúti összeköttetése maradt a Krímt és az Ukrajna déli részét megszállás alatt tartó oroszoknak. Ez, a Krasznodar és Melitopol közötti szakasz azonban már az ukrán tüzérség lőtávolán belül van – jelezte a Guardian.

Forrás: HVG.hu

Kapcsolódó cikkek