Csökkentik a közvilágítási lámpák számát Ózdon, bezár a könyvtár, az uszoda és a múzeum is

Megosztás

A polgármester szerint nagyjából kétmilliárdos mínusz állt elő a költségvetésben, azért kényszerülnek soha nem látott lépésekre.

Janiczak Dávid, Ózd polgármestere a csütörtöki képviselői testületi ülésén vázolta a helyzetet, később pedig a Facebook-oldalán is beszámolt a fejleményekről. Mint írja, a távhő árának 16-szoros emelkedése miatt “az önkormányzati intézmények eddigi éves 120 milliós távfűtési díja 1,2 milliárdra emelkedik (egy része alapdíj, mely nem emelkedik). Ehhez jön a villamos áram és a gáz emelkedésének közel 700 millió Ft-os várható hatása, valamint a várhatóan 300 millió Ft-tal csökkenő adóbevétel. Így az összhatás körülbelül 2 milliárd mínusz egy évre vetítve.”

Mindez pedig soha nem látott takarékossági lépésekre kényszeríti a várost. “Várható a közvilágítási lámpatestek számának csökkentése, a Múzeum, Olvasó, Civil Ház, Könyvtár, Uszoda, Sportcsarnok, közösségi házak évszakra eső időszakos zárva tartása” – írta Janiczak.

Hozzátette: megtesznek mindent azért, hogy munkavállalót ne kelljen elbocsátani, mert “akkor ugyanis sosem tudnánk újra nyitni. Az ezen épületekben dolgozóknak az önkormányzat kötelező feladatait ellátó intézményeiben tudunk munkát biztosítani időszakosan. Igyekszünk a kialakult válságban a lehető legjobb tudásunk szerint mindent megtenni azért, hogy hosszú távon biztosítani tudjuk a működést, de ez önerőből akkor sem megy, ha minden önként vállalt feladatot megszüntetünk.”

A lentebb teljes hosszában olvasható bejegyzés alatt a polgármester egyébként még üzent a hozzászólóknak is, akik sajnálkoztak a fentebb említett létesítmények bezárásán:

“Kedves kommentelők! Leírhatja mindenki a kedvencét, hogy szerinte mi maradhatna, nekem mind a kedvencem! Viszont meg kell érteni, hogy ahogy nálunk gazdagabb nagy városokban ezeket már korábban meglépték, mi, akik sehol nem vagyunk hozzájuk bevételben, hiába erősködünk. Ha nem lesz a számla kifizetve, csődeljárás lesz, és akkor a csődbiztos majd bezár mindent! Ez nem játék, nem szórakozás és főként nem kívánságműsor!” – írta kommentben.

Amennyiben ön is hozzájárulna a független média fennmaradásához és a vidék valódi híreinek bemutatásához, kérjük erre a linkre kattintva támogassa munkánkat!

Kapcsolódó cikkek