A lakosságnak is együtt kell működnie a rágcsálóirtásban

Megosztás

A Városgazda munkatársai szeptember elseje óta folyamatosan irtják a rágcsálókat Miskolcon – számolt be a miskolci városháza.

Irtószereket helyeznek ki a szennyvíz- és csapadék aknákba, az élő vízfolyások partjain, kiemelt figyelmet fordítanak a fertőzött felszíni területeken a patkányfészkek kezelésére, valamint irtószerrel feltöltött etetőládákat is kihelyeznek. A közterületeken történő kártevők elleni védekezés két ütemben elvégzett főirtásokkal történik: ősszel szeptember 1-től november 15-ig, tavasszal pedig április 1. és június 30. között. Így elérhető az állományuk csökkentése és a jelenlétük minimális szintre szorítása.

A rágcsálók (patkányok és egerek) jelenléte és az általuk terjesztett betegségek, valamint az általuk okozott károk már régóta nagy veszélyt jelentenek környezetünkre. A nagyobb városokban a környezeti feltételek és a kiváló fészkelőhelyek kedvező feltételeket biztosítanak számukra.

A munkavégzés során hangsúlyos szerepet kap a belváros, az idegenforgalom szempontjából kiemelt városrészek és a nagyobb lakótelepek gondozása. Az őszi főirtás keretén belül a Városgazda dolgozói többek között a Tetemvár alsó, középső és felső során, az Avason, a Szentpéteri kapuban, a Csabai kapuban, Kiliánban, valamint Diósgyőrben kezelik a területeket. Visszatérő helyszínek az illegális szemétlerakó helyek, valamint egyes közterületen tárolt kommunális hulladékgyűjtők környezete, ahol többször meg kell ismételni a rágcsálóirtást.

A Miskolc Holding tagvállalataként működő Városgazdához érkezett bejelentések kivizsgálása során több alkalommal kiderült, hogy a rágcsálók elleni védekezés, irtás csak úgy lehet eredményes, ha a magántulajdonban vagy bérleményben lévő területeken is elvégzik a rágcsálóirtást. Ezeken a területeken a patkányfertőzöttség megfékezése a tulajdonos vagy bérlő kötelessége. A jogszabályok értelmében a hatóságok kötelezhetik a magánterület tulajdonosát vagy kezelőjét a szakszerű rágcsálóirtás elvégzésére. Az irtást végző szakemberek megállapítása az, hogy jelentősen nő az irtás hatékonysága, amennyiben a lakosság is együttműködik az irtásban. A Városgazda ezúton is köszöni a lakosság együttműködését.

Amennyiben ön is hozzájárulna a független média fennmaradásához és a vidék valódi híreinek bemutatásához, kérjük erre a linkre kattintva támogassa munkánkat!

Related posts