Raskó György: Az aszály mellett a kormány is felelős az elszabadult élelmiszerárakért

Megosztás

Az orosz-ukrán háború miatti uniós szankciókat és az aszályt okolta Orbán Viktor a magas magyar élelmiszerárakért, amikor pénteken interjút adott a Kossuth rádiónak. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy a júniusi, energetikai szankciók miatt kellett bevezetni az árstopokat. A valóság ezzel szemben az, hogy ezeket a kormány már a háború februári kitörése előtt bejelentette – írta a HVG.

Raskó György agrárközgazdász szerint a kormány is felelős azért, hogy Magyarországon az uniós átlagnál jobban drágultak az élelmiszerek. A szakértő az RTL Híradónak azt mondta: a választások előtt mintegy kétezer milliárd forint értékben áramlott ki pénz, például az szja-visszatérítés, és a 13. havi nyugdíj miatt is. Raskó szerint ez a pénz vásárlóerőként jelent meg a piacon. Közben pedig volt egy jelentős kereslet-növekedés is.

Az agrárközgazdász szerint ezek tovább fűtötték az egyébként már jelen lévő inflációt.

Raskó György szerint a drágulás másik oka a kereskedelmi szektorra kivetett különadók, amiket a kereskedők áthárították a vásárlókra. A szakértő hozzátette: a gyenge forint is növeli a termékek árát.

Kapcsolódó cikkek