Putyin aláírta a négy ukrán megye Oroszországhoz csatolását

Megosztás

Az orosz elnök szerint ez végleges és nem alku tárgya.

Vlagyimir Putyin orosz elnök magyar idő szerint péntek délután fél háromkor ünnepélyes beszédet tartott abból az alkalomból, hogy Oroszország négy ukrán megyét csatol saját területéhez – számolt be a Telex.. A beszédet követően Putyin, a szakadár „Donyecki Népköztársaság” és a „Luhanszki Népköztársaság” vezetői, valamint Herszon és Zaporizzsja orosz erők által megszállt részeinek politikai-közigazgatási vezetői aláírták a csatlakozási szerződést.

A Putyin által aláírt dokumentumokat a jövő héten még az orosz törvényhozás két házának is szentesítenie kell, de ez nyilván csak formalitás. A nemzetközi hatalmak előre jelezték, hogy nem ismerik el az Ukrajnához tartozó területek elcsatolását, az ENSZ szerint ez összeegyeztethetetlen a nemzetközi joggal.

Putyin a beszédben bejelentette, hogy „négy új régiója van Oroszországnak”, mivel szerinte a négy érintett megyében lakók „világosan kinyilvánították akaratukat”. Putyin arra hivatkozott, hogy az ENSZ alapokmányának 1. cikkelye egyébként is deklarálja, hogy a népeknek jogukban áll az önrendelkezéshez, ráadásul állítása szerint az ott élők „embertelen terrorista” népirtásnak voltak kitéve.

Putyin azt mondta, azt akarja, hogy Kijevben és a Nyugaton mindenki megértse, hogy a Donbaszban élők örökre orosz állampolgárok lesznek, az annexió végleges és nem alku tárgya.

A részletek itt olvashatók!

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek