Az önkormányzat nem fogadta el az MVM 17x-es gázárajánlatát, azóta már 26x-os áron kínálja a cég

Megosztás

Sokadszor vetődik fel a kérdés, HOL van az egy éve a kampány egyik fő ütőkártyájának belobogtatott 15 éves szerződés a piaci ár ötödéért az oroszokkal, amit Szijjártó Péter kötött (?) meg? Hol a szerződés, vagy hol a rengeteg olcsó orosz gáz? Szentendre irreálisnak tartotta a 17,5x-es árat, most már 26x-os tarifával kapná az MVM-től. Itt valaki megint nagyon gazdagodik.

Különös helyzetbe került a szentendrei önkormányzat. Nyáron elindították a közbeszerzést gázra és áramra. A felhívásra egyetlen ajánlat érkezett, az állami tulajdonú MVM a tavalyihoz képest 17,5-szeres – 103 helyett 1801 Ft/m³ – áron kínált gázt. Ezt a szentendrei képviselők nem fogadták el és egyhangúlag úgy döntöttek, hogy új közbeszerzést írnak ki – írják a szentendre.hu-n, amit a Telex vett észre.

A visszadobott ajánlatot követően az MVM közbeszerzési tanácsadója arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy Szentendre a határidő lejárta után automatikusan a basic tarifacsomagba kerül. Ez azt jelentené, hogy az októberi ár 2644 Ft/köbméter lenne, vagyis a szentendrei képviselők által irreálisan magasnak minősített árnál is hozzávetőleg 70 százalékkal több. A tavalyi árnak pedig 26-szorosa.

A honlap szerint az árképzés irrealitását jelzi, hogy „a holland energiatőzsdén a földgáz ára 2022. augusztus 26-án volt történelmi csúcson: ekkor a tőzsdei zárási ár (C) 1310,24 Ft/m³ volt. A tegnapi, vagyis szeptember 26-i zárási ár: 663,79 Ft/m³.”

Ha Európa hanyatló nyugati részén már egy hónapja folyamatosa csökkennek az árak, akkor éppen nálunk tör brutális magasságokba a gázár köbmétere, akik “elvileg 15 évre szóló, hosszútávú szerződést kötöttünk Oroszországgal alig egy éve olcsó, a piaci ár ötödéért, hatalmas mennyiségre”? Vajon az a gáz, vagy az a szerződés hova tűnt, miközben az orosz gázra még csak szankciót sem vetett ki Európa?

Fülöp Zsolt polgármester arra szólította fel az MVM Energetika Zrt.- és az Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt (MEKH) illetékes vezetőinek figyelmét, hogy „sürgősen vizsgálják felül az energia-árképzési metódusokat és egyértelműen tájékoztassák az önkormányzatokat a lehetséges tarifákról. Minden önkormányzat felelősen gazdálkodik a közpénzekkel, ezt várjuk el az állami tulajdonú szolgáltatóktól is”. Egyúttal figyelmezteti a szentendreihez hasonlóan kiszolgáltatott helyzetbe sodort önkormányzatokat, hogy „ne mulasszák el az MVM-hez időben eljuttatni a nyilatkozatot, hogy nem kérik a basic tarifacsomagot, mert különben abszurd mértékű díjat kell fizetniük”. (444.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek