Csak nehezen és lassan tudják kielégíteni a lakosság tűzifaigényét, a miniszter türelmet kér

Megosztás

Hirtelen mindenki egyszerre ugrott rá a tűzifa-igénylésre, ezért türelmesnek kell lennünk. Igaz, a Fidesz-kormányok alatt gyakran hallottunk olyat, hogy a türelmünket kérték, aztán az eredmény olyan lett, amilyen.

Hatalmas az érdeklődés a kormány tűzifaprogramja iránt – ezzel a felvezetéssel rakott ki Nagy István agrárminiszter egy videót a Facebookra. A bejegyzésből kiderül, hogy átcsoportosításokra van szükség ahhoz a munkában, hogy minden igényt ki tudjanak elégíteni „minél előbb és minél zökkenőmentesebben”, ezért a miniszter mindenki türelmét kérte.

Naponta több száz telefont és több ezer e-mailt kapnak – mondta, és hozzátette, „szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy a társaságok minden megkeresést fel fognak dolgozni, és a lehetőségekhez képest mielőbb válaszolni fognak az érdeklődésre”. Jelenleg 800 brigád, több mint 3000 fakitermelő és csaknem 1000 erdészeti munkagép dolgozik, de „az igények nem egyenletesen oszlanak el hazánkban”, ezért kellenek az átcsoportosítások. Mint elmondta, Budapest környékén, illetve az Alföldön a legnagyobb az érdeklődés.

A hatósági áras tűzifaprogramot szeptember 18-án indította el az agrártárca, az igénylők 30 ezer forintért vásárolhatják meg köbméterét a keményfáknak, míg a lágyfákét 19 ezerért. Azóta kiderült, több település is van, ahol hiába ígérték meg, sem telefonon, sem mailben nem lehet hatósági áras tűzifát igényelni. Ráadásul a megfelelő fűtőérték eléréséhez másfél-két évig kell szárítani a fákat, az idén kivágott növények kétszer olyan gyorsan fognak elégni a nagy nedvességtartalom miatt. (via Hvg.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Related posts