A vártnál kisebb győzelmet aratott a szélsőjobb Olaszországban

Megosztás

Az urnák zárása után azonnal közzétett exit pollok szerint nem született meglepetés: a Giorga Meloni vezette szélsőjobb koalíció győzött, miután megszerezte a szavazatok 41-45 százalékát.

A ritka alacsony, 64 százalékos részvétel mellett megtartott, előrehozott olasz választáson ennyit kaphatott összesen

  • a miniszterelnök-jelölt posztfasiszta pártja, az Olasz Testvérek (FdI, 22-26%),
  • Matteo Salvini bevándorlásellenes és oroszpárti Ligája (Lega, 10-14%)
  • és Silvio Berlusconi Forza Italiája (6-8%).

Ez a baloldali szövetség 26-30 százaléka és az eddig kormányzó populista Öt Csillag 14-18 százaléka mellett nagyon magabiztos többséget jelent a törvényhozás mindkét házában.

A külföldi kommentárok többek között azt boncolgatták a kampány során, hogy a piac gyanakvással tekint a jövőbeli szélsőjobboldali kormányra; hogy a jobboldali szövetség mindhárom pártvezetője jó kapcsolatot ápol Magyarország miniszterelnökével, illetve hogy mennyire lesznek megengedők Oroszországgal szemben. Utóbbi akár még feszültségeket is teremthet a koalícióban, hiszen Meloni eddig kiállt a szankciók mellett, Berlusconi összevissza beszél, Salvini pedig megbízhatóan oroszpárti.

Azt érdemes hozzátenni, hogy a vártnál kisebb arányú győzelmet aratott a szélsőjobb, sőt, ha a baloldali pártok közösen indultak volna, akkor győzelmi esélyük is lett volna. Olaszországban jellemzően hamar felbomlanak a koalíciók, érdekes lesz, hogy a mostani jobboldali szövetség meddig tudja vezetni az országot.

Forrás: 444.hu

Kapcsolódó cikkek