Sugárhajtású gép landolt Mezőkövesdnél

Megosztás

Több, mint harminc év elteltével esett meg ez újra a várossal. Szombaton történt, hogy egy kiképzőgép leszállt Klementinán.

Sugárhajtású gép landolt Klementinán Több mint három évtized után szállt le és fel ismét sugárhajtású gép a mezőkövesdi betoncsíkon.

Péntektől vasárnapig ismét próbaüzemet tartott a Bükk- Mátravidéki Aeroklub a mezőkövesdi repülőtéren. Az esemény különlegessége az volt, hogy szombaton délelőtt egy L-29 Delfin típusú kiképző vadászrepülő is landolt a betoncsíkon, itt töltött pár órát, majd hazarepült Tökölre – olvashattuk egy mezőkövesdi Facebook-csoportban.

A Delfinről Szakács Gábor pilóta mesélt, mint mondta, ezt a veterán példányt 1971-ben gyártották. A Varsói Szerződés – kivéve Lengyelország – oktató vadászrepülője volt, 3600 darab készült belőle, annyi, amennyi semmi másik sugárhajtású oktatógépből. Szinte az összes idősebb vadászpilóta tanult rajta. Magyarországon ez az egyetlen üzemképes példány van belőle, Csehországban, Szlovákiában is egy-egy darab van, illetve Ukrajnában pár, Nagy-Britanniában kettő, az egész világon talán húsz üzemképes található. A magyarországi egy gyűjtemény része, üzemeltetését a Goldtimer Alapítvány végzi, a cél, hogy minél tovább a levegőben legyen még.

Szakács Gábor elmondta, abszolút pozitív a benyomása a betonról, óriási szerencse, hogy az önkormányzat nyitott arra, valóban reptérként legyen hasznosítva a terület, ha már eleink ezt ide építették évtizedek ezelőtt. Nagy dolog amit a klub csinál, kaptak egy betont, ami olyan szinten szennyezett volt, ami alkalmatlanná tette bármilyen repülő eszköz leszállására. Arról, hogy milyen munkát végeztek, kapott fotót pénteken is az aktuális állapotról, hiszen nem szerencsés, ha egy sugárhajtóművet megetetnek kavicsokkal, fával, bokrokkal. Az szereti a kerozint, a követ kevésbé. Meg volt döbbenve, milyen fantasztikusan le lett takarítva ténylegesen ahhoz, hogy ezen a pályán, az engedélyezett részen egy sugárhajtású gép leszálljon.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek