Megmagyarázták, miért nőtt ilyen hatalmas mértékben az áram és a gáz esetében is a rendszerhasználati díj – videó

Megosztás

Mészáros Lőrinchez került az ország áramellátásáért felelős cégek óriási hányada és egy ideje már a gázszolgáltatókhoz is erős köze van a NER-nek. Ezért lássunk csodát, hatalmasat nőtt az úgynevezett rendszerhasználati díj, ami független a fogyasztástól, csak fizetjük, mint minden mást is.

Drágul az energiahálózatok működtetése a nővekvő áram és gázárak miatt, ezért kell emelni az úgynevezett rendszerhasználati díjakat – mondta az RTL Híradónak egy energiapiaci szakértő.

A riport szerint volt, akinek az áramszámláján emiatt 5600 forintról majdnem 8 ezer forintra nőtt a rendszerhasználati díj. A drágulást alapvetően a fogyasztás alapján fizetendő úgynevezett átviteli díj okozza.

Holoda Attila energiapiaci szakértő azt mondta az RTL-nek, hogy „az áramellátáshoz szükséges rendszereket, vezetékeket, transzformátorokat fenn kell tartani, a karban kell tartani, ott emberek dolgoznak, gépek, eszközök működnek, ezekhez pedig éppúgy energia kell, mint akár itthon működtetni mondjuk egy gázrezsót vagy felkapcsolni a lámpát”. Ezt kell megfizetni a rendszerhasználati díjban.

Az áram esetében az Energiahivatal három és félszeresére emelte az átviteli díjat. A rendszerhasználati díj emelése októbertől a gázszámlákon is jelentkezni fog.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek