Ungár: “Az állami szektorból próbálják kivonni a szociális rendszert”

Megosztás

“Az ellátott és ellátott között ne tegyen a kormány különbséget” felszólítással tartott Ungár Péter sajtótájékoztatót. 

Az elszálló rezsiárak és a magas infláció nem csak a háztartásoknak, hanem az egész szociális szektornak komoly problémát jelent. Több olyan intézményvezetővel is beszélt már, aki nem tudja eldönteni, hogy a felnőttpelenkát, az ételt, vagy a rezsit hogyan fogja kifizetni a következő hónaptól

– mondta az LMP elnöke.

Állítása szerint egyértelműen válságos helyzet alakult ki, ugyanakkor ez a válságos helyzet rámutat arra az egyenlőtlenségre, miszerint az állam fenntartók alapján diszkriminál a szociális szektorban.

A szociális ellátás egy állami feladat, azért fizetjük az adónkat, TB-t és egyéb hozzájárulást, hogy gondoskodjunk azokról, akik nem tudnak magukról gondoskodni. 

– jelentette ki.

Ungár szerint azonban a NER elmúlt tizenkét éve arról szólt, hogy az állami szektorból próbálják kivonni a szociális rendszert, és az egyházaknak próbálják meg a lehető legtöbb ilyen intézményt odaadni. Az LMP elnöke elmondta, hogy önmagában van helye és szerepe az egyháznak a szociális rendszerben, és nem gond, hogy az egyház fenntart ilyen rendszert. Azonban ez továbbra is egy állami feladat, így az állam kivonulása nagyon súlyos problémát okoz. Ráadásul az egyházi intézmények több pénzt kapnak, mint az állami intézmények. Ungár szerint nincs racionális ok, amiért diszkriminálni lehet azokat, akik állami intézményekben élnek, legyen az idősotthon, gyermekotthon, vagy esetleg hajléktalanszálló. Ők ugyanolyan gondoskodást igényelnek, és érdemelnek, mint az egyházi intézményekben élők.

Az LMP éppen ezért petíciót indít, hogy mind az állami, mind az egyházi szociális intézmények egységes és a jelenleginél magasabb normatívát kapják meg.

Kapcsolódó cikkek