Nyilvános lett a lista, rengeteg borsodi beruházást is érint a Fidesz durva megszorítása

Megosztás

Számtalan borsodi útfelújítást, illetve megyénkbeli települések beruházásait kénytelenek elhalasztani az üres államkassza miatt. Az államtitkár végre nyilvánosságra hozta a teljes listát. Országosan kitekintve a listán egészségügyi és sportintézmények is szerepelnek, de le kell mondani iskolaépítésről, közintézmények energetikai fejlesztéséről, bekötőutakról és anyasági centrumról is.

Tízoldalas, összesen 284 tételt tartalmazó listát tett közzé Lázár János építési és beruházási miniszter megbízásából helyettese, Csepreghy Nándor – ezek azok a korábban tervezett állami beruházások, amelyekről “elhalasztásáról és átütemezéséről” eddig a kormány döntött. A miniszterhelyettes a DK-s Vadai Ágnes írásbeli kérdésére válaszolt, az ellenzéki politikus az után érdeklődött, hogy “Mely állami beruházások sorsa pecsételődött meg?”

Lázár János miniszter kapta ugyanis meg azt a nem túl hálás feladatot Orbán Viktortól, hogy építési és beruházási miniszterként százmilliárd forintokat spórolva döntse el, mely állami beruházások nem valósulnak meg a pénzhiány miatt – legalábbis egyelőre. A Csepreghy-lista a már kormánydöntéssel is jóváhagyottan meg nem valósuló fejlesztéseket tartalmazza, azzal, hogy “eddig”, vagyis szeptember 19-ig ennyiről döntött a kabinet. Ez sem kevés, a listán majdnem 300 tétel szerepel.

A listát böngészve kiderül, hogy a kihúzott tételek jelentős része közlekedési infrastruktúraberuházás. Egyelőre nem valósul meg számos összekötő vagy elkerülő út, közútfelújítás vagy fejlesztés. Sok tervezett egészségügyi és sportlétesítmény-beruházás megvalósítását is a bizonytalan távoli jövőbe tolták, ahogy hiába várnak több településen is a korábban ígért iskolaépítésre. De közintézmények fejlesztése, meglévők energetikai rendszerének felújítása is elmarad.

A tételek között szerepel többek között:
Kazincbarcika Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Program
Tokaj Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Program
Illetve a Tokaj-Zemplén Térség Fejlesztési Program keretében megvalósulú közutak rekonstrukciója

A Hvg.hu cikkében minden egyes tételt egyesével átböngészhetünk.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek