Lemondott Leveleki Zsolt, az uniós helyreállítási terv felelőse

Megosztás

Lemondott Leveleki Zsolt, a helyreállítási terv (hivatalos nevén Magyarország Helyreállítási és Alkalmazkodási Terve) végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár, írja a Hvg.hu.

A magyar kormány hónapok óta küzd, hogy hozzájusson végre az uniós helyreállítási alapból az országnak elvileg járó 2300 milliárd forinthoz, amelyre a jelenlegi gazdasági helyzetben egyre égetőbb szükség van. A pénzt tavaly még külön feltételek nélkül megadták volna, ha az ország megfelelő tervet ad le, mostanra azonban alkudozás tárgya lett a folyósítás, a folyamatot magyar részről Navracsics Tibor menedzseli miniszterként.

A Miniszterelnökség új helyettes államtitkára Póser Zoltán lett. Pósert eddig vezető kormányfőtanácsosként lehetett ismerni, augusztus végéig az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központot, valamint a Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő Kft.-t vezette.

Eközben új miniszteri biztost nevezett ki Lázár János építési és beruházási miniszter, Dányi Gábor „az állami beruházási kerettörvény kidolgozásáért, valamint a beruházási kontrolling- és elszámolási rendszer működtetéséért felelős” biztos lesz.

Dányi felel majd az állami beruházási kerettörvény tervezetének kialakításáért, és ő gondoskodik majd a beruházások hiteles nyilvántartási és kontrollingrendszerének kialakításáról és működtetéséről is.

A megbízás 2024. június 30-ig tart, és helyettes államtitkári juttatás jár érte.

Dányi Gábor „már a magyar EU-tagság óta a fejlesztési pénzek kezelésével foglalkozott, és dolgozott a Medgyessy-kormány idején Dobrev Klárának, aztán a Gyurcsány-kormány idején Bajnai Gordonnak, utána a Simicska bizalmasának számító Petykó Zoltánnak, Lázár Jánosnak, majd pedig Palkovics Lászlónak is. Kulcsszerepe volt a magyar pénzosztási rendszer technikai felépítésében, majd az üzemeltetésében is, ráadásul egyre magasabb pozíciókba került, akármilyen politikai váltások is történtek a feje felett” – írja a Hvg.hu.

Forrás: HVG.hu, Telex.hu

Kapcsolódó cikkek